Logga in på
Fabbes BBS! Fabbes BBS
Aktuellt
Nyheter
Fabbes BBS logo-tävling
Fabbes BBS 9-årskalas
Fabbmon
Fabbes Kalender 2000
Fabbes mailinglistor
 
Hjälp
Att koppla upp sig
Telnetklienter
Första inloggningen
Tips för nybörjare
Lista över kommandon
Chatta med andra
 
Allmänt
Vad är Fabbes BBS?
Om hårdvaran
Om mjukvaran
Om användarna
#Fabbes på IRC
Statusnivåer
 
Övrigt

Årets röster 1998
Årets röster 1999
Årets röster 2000
BBS-fest i Umeå 2002
RIKTIGA millennifesten (2001)
Andra BBSer
Andra länkar
Historien om Lennart
Kommentarer till Sysop

Blue Ribbon

Innehållet på dessa sidor är © Fabian Norlin.
Om mjukvaran

Allmänt

BBSen körs på Amiga OS 3.1, som är har varit ett 32-bitars multitaskande operativsystem sedan 1985. BBS-programmet som används är NiKom, som ursprungligen utvecklades av Niklas Lindholm, som också drev den första NiKom-BBS:en, som hette just NiKom BBS. Besök gärna dess minnessida för lite bakgrundsinformation, eller kanske rent av lite nostalgi, om du var med på den tiden det bar sig av.

Numera utvecklas NiKom av Thomas Kärki och Johan Östling.

Arexx

Efterssom NiKom har ett smidigt arexx-interface (Läs om Arexx här), så är det ganska lätt att göra egna program och kommandon som kan köras på BBS:en. Jag har gjort åtskilliga kommandon, nyttoprogram, spel, m.m. i NiKom. En lista över vad jag gjort kommer att dyka upp här senare. Jag har även gjort länkar mellan BBS:en och andra program, till exempel: AmIRC-script, så att man kan sända meddelanden till personer inloggade på BBS:en när jag är inloggad på IRC, och en arexxwebbserver, där jag anropar NiKom-funktioner, så att man tex kan se vilka som är inloggade på BBS:en ifrån en webbsida.

Telnetbryggan

Som telnetbrygga används Telnetd.device, som finns att ladda ned här. Telnetd.device emulerar serial.device (så att BBS-programmet "tror" att den kör via modem), samtidigt som den i andra änden arbetar med TCP/IP.

(Mer information kommer dyka upp här fortlöpande allt efterssom jag får tid.)