Dagbok

Här är en mer eller mindre uppdaterad redogörelse för mitt liv. Jag har också en (sällan uppdaterad) dagbok på engelska, och man kan se mitt schema för dagen.

Arkiv:

Andra dagböcker:

2002-02-28

Usch. Jag blir så avundsjuk när jag tittar runt på diverse webbloggar. Jag önskar att jag var lika duktig på grafik och design. Den nuvarande designen är jag i och för sig ganska nöjd med, men den skulle ju kunna vara lite roligare. Det är väl bara att sätta igång gimpen och testa sig fram, men det tycks inte komma naturligt.

Jag har funderat lite över att automatisera det här dagboksförfarandet, och kanske flytta runt lite sidor och köpa domäner och sådant. Man kanske skulle börja skriva dagbok på engelska också? Fast egentligen spelar det nog inte så stor roll om någon läser det här eller inte. Det är nog skrivandet som är det viktiga.

Problemet med många automatiserade lösningar är att de förutsätter redigering av dagboken i webbläsaren. Det är en styggelse, emacs är så överlägset en ynklig <textarea> som verktyg för att behandla text. Därför måste jag nog skriva ett diary-mode i elisp om jag ska kunna använda någon typ av dagbokspostning, och det känns ganska jobbigt. Förmodligen innebär det att jag måste rulla eget på serversidan också. Men det kunde ju vara en bra övning förstås. Eller så finns det redan någon lämplig lösning, jag får fråga google.

Nåja, annars kan jag berätta att jag varit hemma hos Oskar i Skäggetorp och ätit pizza tillsammans med resten av Intresseklubben förutom Tor. Det var trevligt, men det blev lite sent. Nu har jag sett ett par avsnitt till av Noir, och det börjar bli riktigt bra! Måste skaffa de sista också! Urgh, min dygnsrytm är förstörd. Lyssnar på Dj Krush.

Nu har jag frågat Google, och hittat två potentiella kandidater. Dels finns det något som heter BlogMax. Det verkar vara ett system som genererar HTML-sidor lokalt, som man sedan kan föra över till servern på lämpligt vis. Kan eventuellt vara tillräckligt bra, och det skulle spara mig en del arbete. Alternativ två är att modifiera blogger.el som använder XML-RPC för att kommunicera med Blogger-servrar. Då måste jag också implementera om Blogger, ungefär. Gnnn.

2002-02-27

Uselt väder idag, jag hade stora motivationsproblem när jag skulle till universitetet i morse. Men jag tog mig dit, och belönades med en föreläsning om träd (som i acykliska grafer) och plana grafer. Det var roligt. Sedan åt jag på Vallfarten och åkte hem.

Hemma har jag lite halvhjärtat försökt lära mig skriva parsers. Det går väl inte så bra, jag borde skaffa en bok. Kanske drakboken eller någon annan kompilatorteoribok. Cormen (Introduction to Algorithms) borde man skaffa sig också.

2002-02-25

Idag har jag sett ett gäng avsnitt av Noir, och den börjar faktiskt arta sig. Bra serie.

Trevliga saker som hände i helgen:

Tråkiga saker:

2002-02-24

Åter från Stockholm. Nio nya märken och en lättare huvudvärk fick jag med mig hem. Trevlig helg, men ganska dyr. Kanske skriver mer om den i morgon.

2002-02-21

Inte mycket idag. Jobbade lite med en elektronikuppgift tillsammans med Oskar. Ingen programmering. I morgon ska jag till Stockholm, det ska bli roligt.

Läste just Henriks dagbok. Intressant, vi har både tydliga likheter och olikheter. Jag tror att jag har sämre förmåga att bygga och hantera komplicerade system. Pålitlighet är inte en av mina främsta egenskaper, inte heller är jag särskilt försynt. Däremot tror jag att jag är något mer bekväm med att hantera människor och relationer. Gemensamt har vi gott självförtroende och vilja att argumentera. Den pragmatiska perfektionismen delar vi nog också.

En lustig detalj är att jag också gjorde ett personlighetstest och fick resultatet ESFP: Performer. Inte en enda bokstav är samma som Henriks INTJ: Mastermind. Jag tror att jag pendlar mellan olika FP-typer, så det närmaste INTJ jag kommer är INFP: Healer. Det var också det resultat jag fick förra gången jag gjorde samma test.

2002-02-20

Idag har jag programmerat lite C. En Python-wrapper kring krypto-biblioteket Nettle har det blivit. Den är inte fullständig än, men en bra bit på väg. Mycket klipp-och-klistraprogrammering, en wrapper kring Twofish är ganska lik en kring Rijndael, till exempel. Det som är kvar är väl egentligen de besvärliga bitarna: CFB mode, PGP mode, RSA och Yarrow.

Sveriges förlust i hockeyn var lite av en besvikelse, förstås, men det gör nog inte så mycket egentligen.

2002-02-19

Igår och idag har jag skrivit mycket epost, och lite C- och Python-kod. Jag har varit på föreläsningar, bland annat om Booleska algebror, trevligt. Dessutom har jag besökt en UppLYSning, betitlad "Projektfällan", om problemen med projektmodellen i mjukvaruutveckling. Det var ganska intressant, även om jag generellt sett inte brukar bry mig så mycket om metodikfrågor.

Nu lyssnar jag på Cranberries, inte alls min vanliga stil. Det passade min sinnesstämning. Sångerskans röst är lite irriterande, men man kan inte få allt.

Jag borde förbereda bättre inför helgen, bestämma sovplats(er) och så. Jaja, i morgon. I morgon tar jag tag i mitt liv.

2002-02-17

Idag har jag gjort lite av varje. På eftermiddagen var jag med FR Ryd i en korridor och diskuterade vår framtid. Kvällen tillbringades hos Cendio med fortsättningen av Lain. Slutet var bra, några av avsnitten i mitten var lite svaga. På det hela taget får serien i alla fall högt betyg. Nu ska jag se avsnitt 2 av Noir, och sedan sova.

2002-02-16

Idag har jag städat och sett på första avsnittet av Noir, en annan anime-serie. Den verkar också bra, men kanske inte lika stämningsfull som Lain. Jag ska i alla fall se fler avsnitt, i morgon kanske.

Städningen var välbehövlig, och nu ser det bättre ut i rummet. Jag har fortfarande en röra att städa upp på skrivbordet, men hur det ska gå till beror lite på hur jag gör med datorerna. Jag har ju planer på att förpassa min stationära dator till garderoben, för att kunna ha den igång dygnet runt. En av bristerna i den planen är att knätoppen egentligen inte är tillräckligt snabb för att titta på film på. Den behöver mer minne också, för att bli riktigt bekväm.

Nåja, jag ska upp lite tidigare i morgon än idag, så jag ska gå och lägga mig nu. Kommer tid, kommer råd. Förhoppningsvis råd att köpa minne.

2002-02-15

[ Skärmdump. ] Jag har varit på Cendio och tittat på avsnitt 1-7 av Serial Experiments Lain, utmärkt bra anime. Vi ska se avsnitt 8-13 på söndag, jag kan knappt bärga mig! Även Oskar var där, annars var det mest Cendioiter och I]Mare som jag inte känner så väl. Men det är roligt att träffa lite nytt folk också.

Innan dess gjorde jag inte så mycket, men jag tog i alla fall en lång promenad runt hela Ryd. Det tog drygt en timme, och när jag kom hem var jag rejält trött. Vädret var väldigt fint.

Jag blev ganska inspirerad av Lain, och har därför tagit en ny skärmdump. Jag tog bort några xtermar som egentligen borde varit med på bilden för att bakgrunden skulle synas lite bättre... Värt att notera är också att jag kör sawfish just nu, ingen GNOME. Mer än så får man inte in på 64 MiB RAM om man vill köra Mozilla. Det är egentligen ganska bra, jag saknar inte GNOME. Fönsterplaceringsalgoritmen, som brukar vara lite skakig i Sawfish, fungerar hyfsat också, så jag ska försöka att inte uppgradera om det inte behövs. Man vet aldrig vad som går sönder.

2002-02-14

Det här är den första dagboksanteckningen som jag skriver på bilbo, men förmodligen inte den sista. Jag planerar att flytta torin in i garderoben, och enbart använda den bärbara som arbetsstation. Trevligare skärm, och betydligt tystare. Det borde också innebära dödsstöten för mitt datorspelande, och sålunda även mitt Windowsanvändande. Hurra!

Idag har jag också tvättat och börjat städa. Sedan åt jag tacos på HG tillsammans med det vanliga gänget. Trevligt. Bra dag!

2002-02-13

Inte mycket uppdateringar här på sistone. Jag har bland annat varit på årsmöte för Svenska Kyrkans Unga i Västerås stift i Sala och där hamnat i valberedningen igen. Det var definitivt inte meningen, men jag kan inte säga nej.

Annars har jag jobbat med några webbsidor, både roligt och tråkigt. Programmerat lite Lisp har jag också gjort.

Nu har jag också fått igång mitt andra IP-nummer som jag inhandlat för dyra pengar av Stångis. Det är bra, nu kan jag uppgradera bilbo till testing.

Senare: Nu har jag uppgraderat den, och håller på att kompilera en ny kärna, 2.4.17. Hoppas att den blir bra.

2002-02-06

Inget att berätta.

2002-02-05

Var på upplysning om Unicode, tack och lov. Annars hade hela dagen varit bortslösad.

2002-02-04

Idag blåser det. Mycket. Jag fick anstränga mig ordentligt för att komma framåt överhuvudtaget när jag skulle cykla hem från universitetet.

Föreläsningar i elektronik och diskmatte, lite lagom inledning på en ny vecka. Jag var förvånansvärt pigg med tanke på att jag gick upp vid sexsnåret för att ta tåget 06:40 till Linköping från Örebro. Nu är jag lite trött, men det är bara bra.

Fixade de sista detaljerna på Lisp-uppgift 1, ska lämna in den nästa labbtillfälle. Måste köpa nätverkskabel så att mina nya datorer får internet.

Nya roliga bilder på Oskars sida! Det är bra, fast jag ser alltid fånig ut på festbilder.

2002-02-02

Hemma i Örebro. Jag har fått en bärbar dator! Familjen har köpt nya personalköpsdatorer (riktigt otäcka, deras nya bärbara är snabbare än min stationära), så jag fick den gamla laptopen. Jag har nu installerat Debian (stable, med några paket kompilerade från unstable och XFree86 4.1-paketen av C P Botha), och kompilerat en ny kärna. Det börjar kännas som hemma. Jag funderar i och för sig allvarligt på att uppgradera till testing eller unstable, det mesta i potato är så gammalt. Men det är bra att ha en potato-installation att kompilera saker på och så vidare. Beslut, beslut. Uppdatering av datorsidan kommer i varje fall snart.

Jag har fått igång det strulande nätverket här hemma. Byte av hub gjorde susen. Jag och Johan (min lillebror) har testat det med lite Starcraft, och det tycks funka. Jag har också hunnit med att fixa en liten bugg i gtkgui.

Resan upp var också behaglig. Fick plats i en förstaklasskupé p.g.a. vagnbyte, lyssnade på Bob Marley och drack kaffe. Sådant ska livet vara. I morgon ska jag hem igen, hoppas den resan blir lika bra.