Dagbok

Här är en mer eller mindre uppdaterad redogörelse för mitt liv. Jag har också en (sällan uppdaterad) dagbok på engelska, och man kan se mitt schema för dagen.

Andra dagböcker:

2001-11-30

Sista dagen i november. Räknade lite linjär algebra. Det gick inte så väldigt bra. Sen diskuterade jag mysterieprojektet som nu har arbetsnamnet swift med Henrik och Emil. Jag borde ha tvättat i stället, men vi kom i alla fall fram till en grund att arbeta på.

Håller på att försöka få liv i skivspelaren, just nu har jag svagt ljud i en högtalare och inget i den andra. Vet inte riktigt vad det beror på, men jag kommer nog på det om jag tar mig lite tid.

Det är svårt att skriva rätt på tangentbord när man vant sig vid att skriva dåligt. Det går väldigt långsamt. Men jag hoppas att det ska gå fortare sedan.

2001-11-29

Hohum. Spelade go, några hyfsade partier och ett uselt. Idag spelade jag mot bättre spelare, alla nybörjarna hade bestämt sig för att stanna hemma. Det var värdefullt, om jag bara kan komma ihåg vad jag lärt mig idag...

Senare ägnade jag en del av kvällen till att bli överlistad av PHPs regexpar. Jag ser inte felet, men jag antar att det finns där eftersom koden inte fungerar. Urk.

Snart är det jul. Jag ska försöka fixa ihop ett lämpligt schema för jullovet med alla roliga aktiviteter, och utan att betala en förmögenhet för tågbiljetter. Svårt.

2001-11-28

Konferensdag idag. Föredraget gick suboptimalt, men kurspoängen borde vara i hamn ändå. De andra föredragen jag besökte var helt ok, inga mästerverk kanske, men ganska bra. Gratis macka och lättöl var trevligt också. Lättöl är väldigt mycket en vuxendryck, betydligt mer än starköl eller (ve och fasa!) folköl. Hela konferensdagen är väl antagligen menad att stärka vår självkänsla och få oss att känna os viktiga. Det lyckades faktiskt ganska bra, och med ganska enkla medel. Trevligt.

Inledningsföreläsningen var dock en smula otäck. Det var en man som började D-linjen 1982 dom höll den, och han berättade om hur han blivit säljare och sedan ägnat sitt liv åt att sälja undermålig programvara. Det mest spännande han varit med om var när hans företag börsintroducerades, och han hoppades att vi alla skulle få vara med om att börsintroducera företag. En strålande förebild för nya D-teknologer.

När jag kom hem tittade jag mest på tv, och försökte hjälpa en korridorsgranne som eventuellt drabbats av ett epost-virus. Vet inte om det hjälpte, får se i morgon. Mådde också lite dåligt, förmodligen beroende på sömnbrist. Ska försöka sova bättre i natt.

Spelar just nu: DJ Krush, Endless Railway.

2001-11-27

Handlade mat idag. Magiskt nog kostade den 103 kr, exakt vad jag hade med mig. Precision!

Jag måste tvätta.

Är inte så skrivsugen.

2001-11-26

Så var det måndag igen, och en regnig sådan också. Dagen började inte så bra då jag upptäckte att jag glömt cykeln på stationen eftersom jag fick åka bil hem. Det krossade min redan svaga tidsplanering, och jag blev ganska rejält försenad. Större delen av dagen ägnades sedan åt att soffligga i Q och prata strunt, vilket alltid är trevligt. Sedan for vi (jag, Oskar, Emil, Björn, Henrik och Tor) in till stan, åt kebab och gick på filmvisning med Kårullen.

Dagens film var Tretton Dagar, ett drama om Kubakrisen ur amerikanska ögon. Närmare bestämt är huvudrollen en av president Kennedys personliga rådgivare. Den var klart sevärd, nästan bra. Men jag tycker att slutet var lite väl tråkigt, med några förutsägbara snyftscener och dramatiska tal.

2001-11-25

[ Bild på växter ] Hemma i Linköping igen. Fick skjuts av pappa, och kunde ta med mig skivspelare, dammsugare (för närvarande utan påse) och en ny invånare i mitt rum, Karl-Bertil (till höger på bilden). Naturligtvis är han döpt efter Karl-Bertil Jonsson, allas vår hjälte och förebild i vintermörkret. "Jag har närt en kommunist vid min barm!"

Sedan jag kom hem har jag mest surfat runt på olika svenska dagbokssidor. De flesta är rätt trista, tycker jag. Jag tycker nog mycket bättre om att skriva dagbok än att läsa. Förmodligen är min sida lika tråkig att läsa som alla andras, men det gör inget. Jag behöver ju inte läsa den.

Bråkade lite med Emil, Oskar och Henrik om HTML, semantik och sådant. Jag vann naturligtvis. Som vanligt.

Ska du köpa nudlar på Spar? Köp biff, det är den bästa sorten. Eller snarare: Köp inte biff, då kanske de tar slut.

Uppdatering: Skapade just mitt första möte i LysKOM: NUCCC 2002 (uppladdning och planering). Yeah.

Spelar just nu: The Dead Boys, Paperboy. C64-remix. Yeah!

2001-11-24

Ingen särskilt spännande dag, lite knatande på stan och så. Jag använde i alla fall eftermiddagen till att fixa lite med mammas sida. Blogger är inte så underbart, men det fungerar om man inte har för höga krav. Och det är enkelt och gratis.

2001-11-23

Hurra! Mitt nya bankkort kom idag, så jag kan ta ut pengar igen! Nu måste jag bara betala tillbaka alla skulder jag skaffat mig under mina veckor utan kontanter.

Nu är jag hemma-hemma för att hämta lite saker och äta lagad mat. Jag fick ett varmt välkomnande med försenad födelsedagspresent och hela faderullan, och tillbringade sedan resten av kvällen med "På Spåret" och att vänta på apt-get. Det finns nämligen en illa eftersatt Debian-installation på familjens arbetsstation. Ingen i familjen utom jag använder något annat än Windows. Det tar ett tag att dist-upgrade-a ett par månader av unstable via ADSL.

Mamma har skaffat sig en webbdagbok (eller blog, som de säger i USA)! Det krävdes ingen övertalning eller så, bara lite hjälp med tekniken. Och det tycker jag ju bara är roligt. Nu får vi se om hon orkar uppdatera den regelbundet, men det tror jag nog att hon klarar. Blogger är en bra tjänst, det är lätt att sätta upp en dagbok som ser trevlig ut och som mamma kan uppdatera. Supernajs!

Spelar just nu: Crouching Tiger, Hidden Dragon (på videon).

2001-11-22

Go-kväll! Mycket roligt, faktiskt. Jag fick med mig Emil och Oskar dit också, bara för att hänsynslöst utnyttja min erfarenhet till att krossa dem! Eller så. Nu vill jag ha egen utrustning så att jag kan spela oftare. Jag tittade därför in på Go Public. Ta en titt på hur priserna på bräden och stenar utvecklas när man går från koreanska glasstenar och vanliga träslag till japanska produkter... Egentligen ska man tydligen spela med skiffer- och snäckstenar på bräden av katsura (enklare) eller kaya (finare). Mer spännande information finns t.ex. på den japanska tillverkaren Kiseidos utrustningssida.

Efter denna hjärn-workout for vi hem till Tor och tittade på Terminator 2 som gick på femman. Faktiskt en mycket bra action-film. Arnold är hårdast. Men inte coolast, den titeln tar Chow Yun-Fat hem.

2001-11-21

Jag försöker förstå Psyco, men det går inte så bra. Jag har lekt lite med finger, figlet, motd och andra roliga men lite gammaldags saker också.

Lagade baconsås, den blev mycket bra. Vilket var tur, för nu har jag inte så mycket kontanter att köpa mat för... Det är bara att hålla ut resten av veckan eller så. Det blir i alla fall inte så svårt att fira "Buy Nothing Day" på fredag (se introsidan).

Just For Fun var väl ganska trevlig, men blev långtråkig på slutet. Min rekommendation blir: Köp den inte, men låna den gärna på biblioteket.

Spelar just nu: DJ Krush feat. Black Thought, Zen Approach.

2001-11-20

Jag promenerade in till stan idag, för att besöka skattemyndigheten och Skribofont. Jag valde att inte cykla eftersom jag ville ta lite kort på vägen. Det gjorde jag också, men inte i den utsträcking jag tänkt. Varför? För att jag insåg att det är svårt att ta bra bilder utan spännande motiv. Mamma och jag diskuterade det när vi var på semester i Egypten, men jag förstod henne inte riktigt då. Det blev i alla fall några bilder, som finns på fotosidan.

Jag besökte även biblioteket när jag var inne i stan och lånade Just For Fun, Linus Torvalds memoarer. Vi får se om den är läsvärd, jag återkommer med domen.

Även en UppLYSning hedrades av min närvaro idag, denna gång om Smalltalk och Squeak. En väldigt rolig miljö, och det vore trevligt att arbeta med något liknande. Jag kommer inte att börja använda den ändå, eftersom jag klarar mig bra med de verktyg jag har. Men som experimentmiljö är den nog fantastisk.

2001-11-19

[ Omslaget till Zen av DJ Krush ] Promenerade till universitetet och tog lite bilder eftersom det var så trevligt väder. Klart och kallt. Ta en titt på fotosidan om du är intresserad. Det mesta av kvällen gick åt till att förbättra programmet som genererar indexsidorna för fotokatalogerna. Det är inte riktigt färdigt än, men börjar bli ganska bra. Nu sparas bland annat lite teknisk information om varje bild, det tycker jag är roligt.

Har börjat titta på DNS, alternativa rötter och sådant. OpenNIC är en trevlig organisation, jag skaffade mig ett handle. Nu behöver jag bara några IP-adresser.

Tredje och förmodligen sista (i den här omgången) DJ Krush-skivan kom idag. Zen är faktiskt en glad överraskning, den är mycket trevlig. Lite mer lättlyssnad än de två tidigare kanske, men inte lättviktig. Rekommenderas varmt!

Spelar just nu: DJ Krush feat. Company Flow, Vision of Art.

2001-11-18

Jag funderade lite över det här med lättja, otålighet och hybris. Larry Wall, programmeringsspråket Perls skapare sade någon gång att de var en stor programmerares tre främsta dygder. Jag har kommit fram till att orsaken till att jag inte är någon stor programmerare är att jag har för lite otålighet. Lättja och hybris har jag nog så att det räcker.

Annars har jag mest vilat, spelat KOM och oroat mig för att det kommer så lite epost, med tanke på helgens DNS-problem. Jag längtar till jul! Jag vill ha jul! Nu!

Spelar just nu: DJ Krush, Final Home (Vocal Version).

2001-11-17

[ Legotorn ] Legotävlingen gick av stapeln idag. AIR vann inte, trots att vi byggde högst. Det var i alla fall roligt att vara med. Efter tävlandet for vi hem till Henrik och lagade mat, bandspagetti och köttfärssås. Med lite tabasco i blev den faktiskt riktigt bra.

Kvällens sittning var en rejäl flopp. Gycklen varierade i kvalité mellan tråkiga och riktigt dåliga. Alla var väldigt högljudda och förmodligen överförfriskade.

Annars har dagen överskuggats av problemen med gnupung.net. Domänen har försvunnit från toppdomänservrarna, vilket gör att den inte längre fungerar. All min epost, alla (eventuella) besökare till min internationella webbsida. Borta. Och jag kan inte göra något åt det heller. Problemet ligger hos min domänregistrator, totalnic.net. De bor i Australien, så jag har inte lyckats få kontakt med dem. Nu har deras webbsida slutat fungera också, så det tycks vara något allvarligt fel. Funderar på att byta, men jag har betalat för två år till totalnic redan, och de pengarna går förlorade om jag flyttar domänen. Surt! Hoppas den kommer tillbaka snart, i alla fall.

Spelar just nu: Inget.

2001-11-16

Bakfull, jättemycket. Sedan åt jag, Henrik och Emil pizza hos Henrik. Vi lyssnade på musik också, Henrik har en mycket stor samling låtar av varierande kvalité på sin hårddisk.

Jag fick en till skiva idag. DJ Krush, Kakusei.

Spelar just nu: DJ Krush, Rust

2001-11-15

En svängig dag. Först åkte jag på Go-kväll, vilket var synnerligen stimulerande. Det gick väl inte så fantastiskt bra, men jag lärde mig en hel del. Jag ska definitivt börja spela regelbundet, det är ett mycket roligt spel.

Sedan for jag på kravall. Det var kanske inte stimulerande i första hand, men jag hade roligt. Tror jag.

2001-11-14

Fixade ihop projektet och lämnade in, en hel kvart innan deadline. Missade lite ändringar, men det går nog vägen ändå. Även linjära algebran verkar vara under kontroll. Men jag behöver räkna mer.

Paket anlände idag med The Python Standard Library av Fredrik Lundh (linköpingsbo och pythonhacker) och Milight av DJ Krush. Skivan är mycket trevlig, precis vad jag hoppades på när jag beställde den. Svängig men avslappnad, mycket trevliga ljud. Bra rap också, men det är definitivt beatsen som är det viktiga. Boken kan jag inte uttala mig om än, jag misstänker att jag egentligen inte behöver den. Men den saknades i min samling.

Rekommenderad läsning för dagen är absolut Pigdog Journals intervju med RMS.

Uppdatering: Har suttit vid teven och slötittat på film och sytt på märken på min åverål. Till de spännande observationerna hör en reklam för teveapparater från Sony. Idén var att en kartong ligger och ojar sig över allt spännande han kunde blivit. Klipp på barn som leker med en kartong som de använder som brandbil, monster eller rymdfärja. Men ack! Den stackars kartongen kom med en Sony-teve. Så alla barnen sitter och tittar på teve istället.

Tänk på det.

Spelar just nu: DJ Krush, Jugoya.

2001-11-13

Woohoo! Jag fick (betala dyrt för) min kamera idag! Jag har redan lekt lite med den, resultatet finns på fotosidan. Var också på UppLYSning, idag om aktier. Inte så väldigt spännande, men inte heller helt utan värde.

Go-klubben här i Linköping har givit sig tillkänna! De har satt upp inbjudningar till nybörjarkvällar på en anslagstavla i B-huset (på universitetet). Det ska jag gå på, jag har funderat på att lära mig Go länge, och det ska bli roligt att testa.

Spelar just nu: Page, Som det var.

2001-11-12

Linjär algebra-föreläsning och projektmöte idag. Det blev en del att göra med projektet, men annars verkar läget vara någorlunda under kontroll. Jag har kämpat för att hålla ögonen öppna hela dagen, fick ganska lite sömn i natt. Det ska förhoppningsvis avhjälpas nu.

Hittade intressant information om länknivå-säkerhet med OpenBSD i LysKOM. Det verkar mycket spännande, värt att kolla upp.

Spelar just nu: J.S. Bach, Cellosvit Nr. 2 i D moll.

2001-11-11

Hamburgare hemma hos Henrik! Det är lyx att ha eget kök, det skulle jag också vilja ha. Lyckad tillställning som vanligt, även om diskussionerna kanske inte höll samma höga kvalitet som i torsdags.

Mycket diskussion om Sourceforge nu för tiden. Mitt och Henriks eventuella projekt ligger rätt i tiden, i alla fall. Det är bara att hoppas att vi kan genomföra det på ett bra sätt.

Har även funderat på framtiden och om det jag håller på med är meningsfullt. Det är de vanliga funderingarna, jag antar att de beror på min dåliga arbetsmoral. Om jag bara orkade ta tag i matten skulle det nog inte kännas som en så bra ide att byta utbildning (igen).

Spelar just nu: Looptroop, Heed This Warning.

2001-11-10

Gårdagen försvann helt och hållet på grund av kompatibilitetsproblemen. Idag har jag hämtat mig något och i morgon har jag nog en god chans att komma in i spelet igen.

Jag var i FOO och städade idag, tillsammans med Peter Åstrand. Det kändes nyttigt. Installerade även färdigt vim 6.0 och uppgraderade jed till B0.99-15 i /student. För att avrunda nyttigheterna skrev jag också en Brainfuck-tolk i Python. Den klarar "Hello World"-programmet, men inget annat av testprogrammen jag hittat. Det gör i och för sig inte den andra tolken jag testar med heller, så jag hävdar att felet inte är mitt.

2001-11-08

En mycket trevlig dag! Jag var till och med tvungen att anteckna under dagen för att komma ihåg allt. Jag kanske borde ordna så att jag kan skriva dagboken, i bitar, under dagen i stället för på kvällen, som nu.

Det började långsamt, jag måste försöka komma ur den här rytmen. Ska försöka vrida runt lite nu i helgen. Jag lyckades dock kompilera och (nästan) installera vim 6.0 i /student på eftermiddagen. Lite senare tog jag mig till skolan för att sitta i kö till släppet av lagbiljetter för Legotrippen. Jag, Emil, Henrik och Björn ska ställa upp under namnet Akademiska Intresseklubben, Ryd.

Efter att ha köpt biljetterna åkte vi hem till Henrik för att (först beställa och sedan) äta pizza. Vi diskuterade vidare kring intresseklubben och dess olika inriktningar och verksamhetsområden, många tokroliga förslag på kommittéer och utskott utarbetades.

Efter maten satte sig Emil vid datorn för att reparera det trasiga ICQ-biblioteket i GNU Messenger. Detta skapade oanad förnöjelse i publiken då vi fick se flera utsökta exempel på Emils "skjuta-från-höften"-sätt att programmera. Till tonerna av Beethoven och då och då utrop av missnöje från Emil diskuterade jag och Henrik (Björn åkte hem för att sova) först ett eventuellt programmeringsprojekt, sedan för- och nackdelar med C++ och Python och olika böcker om språken. Sedan gled diskussionen över till att handla om bland annat sociala normer, genialitet, barnuppfostran, tid och rum, filosofi samt universum i allmänhet. Vi konstaterade också att vi (Henrik, Emil och jag) förmodligen är mer lika varann än vi anat.

Cykelfärden hem var också ett äventyr eftersom allt snöslask som fallit från skyarna under dagen som genom magi förvandlats till jättehal is. Otäckt.

2001-11-07

En (eventuellt något otaktisk) omläggning av dygnsrytmen i natt ledde till:

Sålunda, efter att ha sovit länge och väl masade jag mig iväg till skolan för att gå på obligatoriskt seminarium och sedan höstmöte med sektionen. Båda dessa programpunkter gick relativt smärtfritt, höstmötet var inte särskilt välbesökt och gick därför fort.

Efter att ha kommit hem hade jag en tidvis ganska het diskussion om (X)HTML, CSS, standarder och så vidare med Emil, Henrik och Oskar på IRC. Naturligtvis vann jag.

2001-11-06

Slö dag, inget i skolan. Var på UppLYSning om ansikten. Det handlade om representation, igenkänning och sådant. Spännande och bra framfört. Sedan fixade jag lite med mina foton, och lade upp dem här. Modifierade ett litet program från Useless Python för att skapa indexsidorna.

Förresten, gårdagens Sinfest rekommenderas varmt.

2001-11-05

Jag är tillbaka från min semester. Tillbringade torsdag till söndag på Finnåker med Camelot. Det var trevligt, och jag lyckades ta några bilder med kameran jag lånat av Henrik. De kommer snart upp här någonstans.