RydNet

RydNet är Lysators datanät i studentbostäderna i Ryd. Medan andra pratade om IT och studentnät byggde vi ett nät som gav oss möjlighet att ansluta våra studentrum till Internet.

Pressmeddelande till radio, tv, dags- och facktidningar

Europas första bostadsdatanät läggs ner

RydNet, det första bostadsnätet med Internetanslutning i Europa läggs ner. RydNet började byggas i Linköping av medlemmar i datorföreningen Lysator redan 1991 och invigdes 1 september 1994 av Per Unckel, dåvarande utbildningsminister och medlem i IT-kommissionen, och hade som mest 236 anslutna. Studentprojektet RydNet väckte intresse för Internetanslutning till bostadsnät och många kom att följa. Idag, fem år senare, har en stor del av studentbostäderna i Sverige Internetanslutning och många vanliga bostäder följer. RydNet har ersatts av ett modernare nät, och kan därför anses ha tjänat sitt syfte. Den 1 september kommer RydNets femårsjubileum att kombineras med en stor projektavslutningsfest för dem som varit anslutna.

Ovanstående text gick den 10 augusti 1999 ut till en rad tidningar, tv- och radiostationer. Om du har varit ansluten och vill gå på festen som omnämns bör du så snart som möjligt höra av dig till rydnet@lysator.liu.se!

Idag håller RydNet på att läggas ner. I Ryd finns ett nytt nät som drivs av Stångåstaden och universitetet. Den här WWW-sidan fortsätter att finnas kvar för att behålla informationen om RydNet, som numer mest har historiskt intresse.

For our foreign visitors
Information in English is available

Historia
Hur det började ~ Reklamtext från september 1991 ~ GARB-artikel från augusti 1992

För dig som funderar på att ansluta dig
Hur man kontaktar RydNet ~ Hur man gör för att ansluta sig ~ Anslutningsregler ~ Registrering för anslutning

För dig som är ansluten
Frågor och svar om tekniken ~ Kartor över RydNet ~ Katalog över anslutna ~ Spel

Projektet RydNet
Nyheter ~ Bilder ~ Lysators sponsorer ~ RydNet-logotyper

Våra kollegor
Studentnät i USA och världen


Observera att detta är en historisk sida som inte längre underhålls. RydNet garanterar inte att informationen på sidan stämmer med situationen idag. Frågor om sidan kan ställas till Kent Engström <kent@lysator.liu.se>. [6680]