Att ansluta sig till RydNet

Var finns RydNet?

RydNet finns nu i område 92 och 93, dvs Ryd E inklusive Björnkärrsgatan, udda nummer. Se kartorna som visar hur nätet är draget.

RydNet finns dessutom i område 91 (Ryd F). Området är inkopplat via radiolänk till centralen på Björnkärrsgatan 4. Tyvärr kan vi inte koppla in nya användare i detta område, eftersom Stångåstaden inte tillåter det.

I resten av Ryd och i andra studentbostadsområden saknas än så länge nätverk. Om ni är några personer som tillsammans vill bygga ett nätverk som RydNet någon annanstans, så ställer vi gärna upp och delar med oss av våra erfarenheter och vår kunskap.

Vill du ha RydNet nu eller Stångåstadens nät senare?

Stångåstaden bygger nät i område 92E, dvs Ryd E utom Björnkärrsgatan udda nummer. Detta nät ska vara klart i november 1996.

Det nya nätet kommer inte ha anslutningsavgift och årsavgift, utan istället en månadsavgift på c:a 60 kr för anslutna. Om du planerar att skaffa RydNet bör du fundera på om du vill vänta på Stångåstadens nät istället.

Samlad information om nätplaner fanns på http://www.hem.liu.se/ (denna sida finns inte längre kvar).

Vad krävs av min dator?

För att ansluta dig till RydNet behöver du en dator. De flesta som är anslutna (1995-11-13) har en PC (486:a är vanligast), men även Macintosh, Amiga, Sun och en del mer eller mindre arkeologiska datormärken finns representerade.

Du behöver också ett nätverkskort för tunn ethernet (10BASE-2). För att vara användbart även i framtiden bör ditt kort också ha en kontakt för twisted-pair (10BASE-T) även om det inte används mer än i ett hus nu i RydNet. För PC kostar ett normalt nätverkskort mellan 300 och 600 kr; kort till övriga datorsorter är förmodligen dyrare.

Du måste även ha programvara för nätverk. Den standard för kommunikation som används på RydNet (och resten av Internet) kallas för TCP/IP. Ditt operativsystem eller nätverksprogram måste klara denna standard för att fungera bra på RydNet.

Om du har PC kan du använda det fria operativsystemet Linux. Den finns bl.a. tillgänglig på Lysators FTP-area och på RydNet för installation via nätet. Linux har fullt stöd för TCP/IP och är det vanligaste operativsystemet bland PC-ägare på RydNet.

Om du vill använda DOS, Windows eller OS/2 måste du kanske skaffa nätverksprogram, eftersom allt förmodligen inte följer med när du köper operativsystemet. Titta i Windows i Rydnet om du kör Windows. Om du inte hittar det du söker kan du fråga någon RydNet-ansluten eller fråga i LysKOM, t.ex. i mötet "RydNet Teknik".

Ägare av andra slags datorer kan också följa dessa råd, men för de som har Macintosh eller Amiga finns en del information att läsa här först.

Om du inte kan få tag på ett ethernetkort till din dator, eller bara har en terminal, så kan du ansluta dig via seriekabel till någon annan som redan har en RydNet-anslutning och som har en serieport över. Du måste själv komma överrens med en lämplig person; vi kan tipsa dig om vilka som bor nära dig. Om ni är flera som har detta problem och som bor nära varandra så kan ni köpa en billig PC ihop och ansluta er via den.

Hur gör jag?

  1. Se till att du är medlem i Lysator och har betalt din medlemsavgift. Om inte sätter du in medlemsavgiften (f.n. 224 kronor) på postgirokonto 88 56 69 - 2. Glöm inte att tala om namn och adress!

  2. Du behöver också ett konto på Lysators datorer. Om du inte har det går du till Q-huset och ber snällt någon systemadministratör (root) att skapa ett konto. Du bör ha med dig postgirokvittot eller något annat som visar att du betalt avgiften.

  3. Nästa steg är att betala in RydNet-avgiften, som du kan läsa mer om i avgiftsreglerna. För närvarande betalar du 1250 kr för ethernetanslutning eller 250 kr för seriekabel till någon annans dator. Avgiften räcker i ett år år. Därefter kostar det 250 kr/år; fast om ett år kanske avgifter och finansiering är annorlunda.

    RydNet-avgiften ska betalas till RydNets särskilda postgirokonto 3 14 15 - 3. Glöm inte att tala om namn, adress, telefonnummer och kontonamn på Lysator på inbetalningskortet.

  4. Nu är det dags att skicka in en anmälan till RydNet-registret. I registreringsreglerna kan du läsa mer om vad du ska skicka in till oss. Du skickar uppgifterna genom att fylla i ett WWW-formulär eller genom att skicka elektronisk post till register@rydnet.lysator.liu.se.

  5. När din anmälan har behandlats hamnar du tillsammans med alla anslutna och oanslutna i RydNet-katalogen, där du själv kan kontrollera att de öppna uppgifterna stämmer. Till vänster om ditt namn finns ett ledset ansikte, eftersom du inte har RydNet än. Det är din skyldighet att anmäla förändringar till register@rydnet.lysator.liu.se.

  6. Nu återstår det att koppla in dig. Ingen kommer att dyka upp vid din dörr med en kabel och be att få ansluta dig. Det fungerar helt enkelt inte så i en ideell förening. För att bli ansluten måste du själv engagera dig. Det minsta du kan göra är då att hjälpa till med din egen anslutning.

    Det bästa sättet att få information och bli ansluten är att komma på våra bygglördagar. Med början klockan ett på eftermiddagen samlas några entusiaster i RydNets lokal längst upp på Björnkärrsgatan 4 för att bygga ut nätet och hjälpa till med anslutningar. Kom dit!

  7. Om någon annan i din korridor är ansluten så är det enkelt att ansluta dig. Kabeln dras vidare i en slinga in på ditt rum. Det enda jobbiga är att borra sig in från korridoren till rummet, men med lite god vilja och en slagborrmaskin brukar det gå bra. Kabeln måste också föras från korridorsväggen till den plats där din dator står. Hur mycket borrande och jobb det blir beror på hur snyggt du vill ha det.

    Om du är först med RydNet i din korridor så blir det lite mer jobb. Ethernetkabeln måste ledas från elskåpet i trapphuset, eller kanske ännu längre bort, in i din korridor. Om kabelsegmentet inte går att dra in till dig utan att det blir för långt måste vi ställa en PC som s.k. brygga ute i elskåpet i trapphuset. Detta arbete gör de RydNet-människor som fixar med anslutningarna, men ju mer du hjälper till desto smidigare går det.

    Det som sagts ovan gäller för ethernetanslutning. Om du vill ansluta dig via seriekabel så måste du själv komma överrens med någon som har en dator som du kan ansluta dig till. Du skaffar också själv seriekabel, men vi kan hjälpa till med borrande och tips om hur lämpligast drar kabel.

  8. När du blivit ansluten så är det dags att ställa in din dators operativsystem eller nätverksprogram. Av de som ansluter dig får du en IP-adress, som är din dators unika adress på nätet. För att kunna lägga in den i systemet måste vi veta vad din dator ska heta. Om du vill ha ett bra namn på den så bör du tänka på det i god tid.

    Du kan läsa mer i Frågor och Svar om olika parametrar som ska ställas in. Ofta går det bra att fråga de som hjälper till med inkopplingen. Du kan också fråga någon som redan är ansluten och som använder samma hård- och mjukvara som du. Kolla i RydNet-katalogen

  9. Glöm inte att tala om för oss som uppdaterar registret att du har blivit inkopplad. Skicka ett mail till register@rydnet.lysator.liu.se med den glada nyheten!


Observera att detta är en historisk sida som inte längre underhålls. RydNet garanterar inte att informationen på sidan stämmer med situationen idag. Frågor om sidan kan ställas till Kent Engström <kent@lysator.liu.se>. [1554]