RydNet-historia

(Redan) 1988 pågick en del experiment att via kabel-TV-nätet eller partråd kommunicera mellan olika datorer i Ryd. Dessa försök lyckades inte i någon större utsträckning, varför verksamheten snart avstannade.

I gamla Linus-KOM, som var ett elektroniskt konferenssystem på LiTHs DEC-20, påbörjades och fortsatte diskussionerna om ett datornät i Ryd. Olika lösningar samt deras för- och nackdelar debatterades flitigt men ingenting gjordes. I augusti 1991 intensifierades diskussionerna och Kjell Enblom satte sig ned och skissade på en enkel och billig lösning. Denna lösning realiserades aldrig, vilket kanske är tur, eftersom den hade varit mycket långsammare än det nät som idag kallas RydNet.

Började dra kabel

Ett gäng entusiaster trodde att nätverksidén skulle kunna gå att genomföra och bestämde sig för att börja arbetet, som de trodde skulle kunna vara avklarat på ungefär ett år. De samlade ihop pengar och köpte kabel som de drog i kabelrören under husen (i Ryd), vilket Stångåstaden hade givit tillåtelse till. De hade då ingen aning om de skulle klara av vad de började, men med mycket hopp, arbete och tro på att det skulle gå vägen kämpade de på.

I oktober 1992 kom det första genombrottet för RydNet då Kjell Enblom från sin dator Tekla kunde logga in på Lars Aronssons dator Liv, som stod i ett rum tvärs över cykelvägen.

Från Ryd på en bärande våg

Nästa höjdpunkt var radiolänken som LysCom i Lysekil skickade till Lysator. Den gjorde att det äntligen blev kontakt mellan Ryd och universitetet, då det fortfarande saknades kapital för att gräva ned optofibern som Ericsson skänkt. I juni 1993 togs radiolänken i drift med Rydvax som första maskin att koppla upp sig mot Lysator, tätt följd av Tekla och Liv.

Kräver mycket hårdvara

RydNet har sedan (med hjälp av diverse donationer) fortsatt byggas ut så att det ska gå att ansluta alla som vill det. Nu är RydNet ett av de mer omfattande och det mest utrustningskrävande av Lysators projekt. 1 september 1994 invigs nätet och är därmed igång på allvar efter lite mer än ett års provdrift. De som var med från början och slet var bl a Kjell Enblom, Magnus Redin, Nils Olof Paulsson, Jacob Lundqvist, Peter Enderborg och Joakim Malmén.

Ett historiskt dokument från LysKOM:

261487 1992-10-21 06:24 /5 rader/ Lars Aronsson Lysator
-------------------------------------------------------
För kännedom: Vid 22-tiden tisdagen 20 oktober 1992 loggade kjell-e
för första gången in på min dator Liv över Rydnät.
(261487)------------------------------------

Originaltexten som ligger till grund för denna WWW-sida skrevs av Lisa Hallingström.
Observera att detta är en historisk sida som inte längre underhålls. RydNet garanterar inte att informationen på sidan stämmer med situationen idag. Frågor om sidan kan ställas till Kent Engström <kent@lysator.liu.se>. [7648]