Svenska Äventyrsklubben
[hemsida] Redaktör: Fredrik Ekman

"Mardrömsplaneten"

Författare Mike Grace (engelsk originalversion), okänd svensk översättare
Beskrivning Science Fiction: Du har kraschlandat på en främmande planet och din passagerare, prinsessan Aurora, har försvunnit.
Recension Mardrömsplaneten är en översättning till svenska av ett engelskt spel som heter Nightmare Planet och som publicerades i boken Commodore 64 Adventures. Både bok och spel är av Mike Grace. Boken (och med den alltså spelet) publicerades på svenska under titeln "Äventyrsspel" VIC 64 (adventures).
Originalspelet är inte så tokigt, visserligen klumpigt programmerat, men med ganska bra beskrivningar och i huvudsak logiska problem. Översättningen (av en okänd förmåga) är dock utan överdrift det värsta som jag någonsin skådat (och då ska vi ha klart för oss att jag frilansar som översättare, så jag har sett en del). Här följer ett exempel bland många liknande. Originalets "The scrabbling of taloned feet makes you swirl - ready for anything." har i översättning blivit "Klottret av rovfågelsklor gör dig yr -beredd på ingenting."
Inte nog med att texten har misshandlats till oigenkännlighet, dessutom är koden inskriven på nytt och inte testkörd(!) med resultatet att programmet innehåller så många buggar att det inte ens går att starta. Översättaren har också översatt vissa variabelnamn, med resultatet att datorn efter ett tag hänger sig. I den här distribuerade versionen måste till och med vissa rader återställas från originalprogrammet.
Översättaren verkar vidare inte ha haft klart för sig hur ett äventyrsspel fungerar. Exempelvis har verb i koden ibland översatts till imperativform (som det ska vara) men ibland till infinitivform och ibland till substantiv(!). Vid något tillfälle förekommer olika översättningar av samma engelska ord med resultatet att det kommandot inte fungerar alls.
Små språkfel har i denna distribution rättats, men de stora felen har bibehållits eftersom varje försök att korrigera dessa i praktiken skulle ha resulterat i en helt ny översättning.
Fredrik Ekman
System Commodore 64
Förlag Listning i boken '"Äventyrsspel" VIC 64 (adventures)' av Mike Grace (Förlagsgruppen)
Publiceringsår ?
Antal rum 45
Saker 9
Personer* 1
Ordförråd** 73
Min. systemkrav ?
Nätsida nej
Hämta*** 19KB

Ändringar markeras med röd NYTT minst en vecka och grön NYTT minst en månad. Senaste uppdatering: 23/4-1999.
*) "Personer": (NPC, non-player character) Datorkontrollerade varelser spelaren kan möta i äventyret
**) "Ordförråd": Antal olika ord som spelet förstår i spelarkommandot
***) "Hämta": Kolumnen anger filens storlek; klicka på talet för att hämta! Om talet är inom parentes så ligger filen inte här hos SÄK.


Distributionsservice: Om du har ett textäventyr som du vill dela med dej av, men inte har egen plats på nätet, så tillhandahåller SÄK gärna plats och nedladdningsmöjlighet från dessa sidor.
Denna sida uppdaterades senast 8/2-2000. Redaktör: Fredrik Ekman