UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

20/5: Online under 40 år – om databasernas historia

Med Lars Klasén

Välkommen till en spännande exposé och betraktelse av en som var med! Lars Klasén, verksam inom området sedan 1976, tar oss med på en resa genom databasernas, online-tjänsternas och informationssökningens historia. Från utvecklingen av den första kommersiella online-tjänsten (Lockheed Dialog, med start 1972) till 2010-talets Big Data.

Med utgångspunkt i utvecklingen av onlinemarknaden under åren ger Lars i ord och bild glimtar från söktjänster, databaser, terminaler, utrustning för kommunikation, nätverk för åtkomst, IR-system ("sökmotorer"), sökspråk och användargränssnitt, men berör också användartillväxten och användarnas situation samt marknadens mognad efter den turbulens som orsakats av sådant som webbens genomslag, IT-yran/dotcombubblan och webbens gigantiska sökmotorer.

Förhoppningsvis lärorikt för dem som inte var med, och en garanterad nostalgi-kick för dem som var det! Inlägg, bistånd och frågor från deltagarna välkomnas.

Arrangeras i samarbete med Dataföreningen och SFIS Mellan.

Lars Klasén, civilingenjör, inledde sin verksamhet inom databaser, online och informationssökning 1976 som informatiker vid Informations- och dokumentationscentralen vid KTHB. 1982 var han med och startade informationsmäklaren SVP-Interfact AB. 1983-2011 arbetade han vid InfoTorg AB (fd InfoData, Sema Group, DAFA med mera, nu Bisnode Information) med allt från utveckling av databaser, onlinetjänster och söksystem till projektledning och omvärldsbevakning. 1999-2007 var han redaktör för SFIS nyhetsbrev "Online- och webbnyheter".

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator