UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

11/2: Digitala valutor - mer än bara Bitcoin!

Med Jonathan Fors, ISY

Bitcoin är Internets valuta: ett distribuerat, globalt system för hur finansiella transaktioner kan genomföras helt i en digital miljö. Utan mellanhänder kan man snabbt, säkert och billigt överföra pengar oberoende av vart man befinner sig.

Det är troligt att du har hört talas om Bitcoin från de senaste månadernas nyhetsrapportering. Kanske verkar det konstigt att digital information kan användas som valuta? I detta seminarium kommer jag reda ut frågetecknen och visa att det faktiskt är enklare än många tror. Kryptografiska valutor är en lovande teknik, och jag kommer blicka framåt och förklara varför den angår oss alla.

Jag kommer ta upp viktiga koncept som proof-of-work, mining och blockkedjan. Man kan låta sin dator "gräva" efter kryptovalutor, hur fungerar det? Och varför är det så farligt med Majority Miner-attacken? Seminariet hålls på svenska.

Jonathan Fors är doktorand i informationskodning vid Institutionen för Systemteknik vid Linköpings Universitet. Utöver sin forskning inom kvantkryptering har han också ett stort intresse av kryptografiska valutor och informationssäkerhet. Du når honom på jonathan.fors@liu.se. Se även http://people.isy.liu.se/icg/jonfo33/bitcoin/upplysning/.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator