UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

22/11: Continuous Integration med Jenkins (Hudson)

Med Linus Tolke, Enea

När ett mjukvaruutvecklingsprojekt har lämnat den ursprungliga kaosartade fasen och går in i rätta-och-ändra-fasen är det viktigt att säkerställa att ingen av de rättningar och ändringar som görs förstör någon funktion. Extra svårt är det om det är många rättningar och ändringar som förs in av många olika utvecklare, för då gäller det att kunna se vilken av dem som orsakade vad. När mängden testfall växer så kan det hända att det tar längre tid att köra testfallen än att göra rättningen.

Under denna UppLYSning så kommer vi att kortfattat beröra hur Continuous Integration hanterar den här typen av problem, vilka konsekvenser vi får om vi för in Continuous Integration i ett projekt och hur skall man arbeta som utvecklare i en sådan miljö.

Jenkins är ett verktyg som är till för att underlätta att sätta upp Continuous Integration i projekt och för att sammanställa och publicera testresultaten. Vi kommer att gå igenom vilka funktioner som finns i Jenkins och hur de används. För det konkreta fallet kommer vi att titta lite på hur Open Source-projektet ArgoUML har satt upp Continuous Integration med Jenkins och vad man kan läsa ut av resultatet.

Linus Tolke är systemarkitekt och mjukvaruutvecklare på Enea Experts i Linköping. Han har arbetat i flera olika stora utvecklingsprojekt i olika brancher. Sedan 2001 är han på sin fritid projektledare för Open Source-projektet ArgoUML, som är ett UML-modelleringsverktyg i Java.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator