UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

16/2: HTML5 video och audio

Med Simon Pieters, Opera Software

Opera kom först med förslaget att introducera VIDEO i HTML5 och var först med en experimentell version år 2007. Tidigare behövde man förlita sig på plugins för att publicera multimedia på webben.

Tyvärr har webbläsartillverkare inte kommit överrens om några gemensamma codecs, men HTML5 har stöd för att ange flera alternativa format. HTML5 VIDEO och AUDIO har ett DOM-API för att kontrollera uppspelning med Javascript så man kan skapa sina egna kontroller, men det går också bra att aktivera webbläsarens kontroller. Eftersom det finns webbläsare som saknar stöd för dessa nymodigheter kan man falla tillbaka till plugin. Den här UppLYSningen går igenom dessa saker och mer därtill.

Simon Pieters jobbar för Opera Software med kvalitetssäkring och webbstandarder sedan 2007. Han är delaktig i framtagandet av bland annat HTML5, ARIA och XML-stylesheet och är kvalitetsansvarig på Opera för bland annat VIDEO, Web Workers och CSS3 image-fit. Simon brukar hänga på #whatwg på irc.freenode.net (nick: zcorpan) men kan också nås på simonp@opera.com.

Film finns tillgänglig.

Del 1 som strömmande film:

Del 2 som strömmande film:

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator