UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

26/1: Bli mer effektiv med Emacs

Med Andreas Ehliar, Johan Busk Eriksson och Hans Lundmark

Har du använt Emacs ett tag? Känner du att det är dags att gräva lite djupare i vad Emacs har att erbjuda? Denna Upplysning kommer att gå igenom ett antal finesser i, och applikationer till, Emacs som man kanske inte nödvändigtvis lär sig enbart genom att använda Emacs, men som ändå kan vara bra att känna till.

Ämnen som behandlas är allt från hur man krypterar sina filer till hur man enkelt öppnar filer på andra datorer (eller som superuser), den kraftfulla kalkylatorn som är inbyggd i Emacs, en genomgång av hur makron fungerar, hur man planerar och antecknar med orgmode, och hur du läser din epost i din texteditor.

Målgruppen för upplysningen är framförallt vana Emacs-användare, men vi hoppas att såväl nybörjare som experter ska lära sig åtminstone några trick under kvällen.

Andreas Ehliar är forskarassistent på ISY och har använt Emacs sedan gymnasiet men har först på senare år börjat använda dess mer esoteriska finesser. Johan Busk Eriksson är fil.kand. i Informatik och har använt Emacs i ökande utsträckning sedan början av 2000-talet. Hans Lundmark är universitetslektor på MAI och har ofta användning för Emacs Calc i sitt arbete.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator