UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

12/2: NetBSD

Med Tobias Nygren

Du kanske redan använder något fritt operativsystem och är nyfiken på vad NetBSD kan göra för dig? Vi börjar med en allmän introduktion till operativsystemet NetBSD samt dess systerprojekt pkgsrc ("package sources").

Den andra halvan av UppLYSningen kommer att handla om de många nyheterna i utvecklingsversionen av NetBSD, kallad NetBSD-current, bland annat om det viktiga arbetet mot fingranulär låsning i kärnan och förbättrad power management.

Tobias är LiTH-student och NetBSD/pkgsrc-utvecklare sedan ett år tillbaka. NetBSD är ett fritt redistribuerbart operativsystem med öppen källkod, baserat på UNIX-derivatet BSD. pkgsrc är ett system för automatiserad kompilering av programvara, med stöd för alla BSD-varianterna, Linux, Solaris, Mac OSX och många fler.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator