UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

25/10: KDE4: En plattform för framtidens desktop

Med Inge Wallin

KDE har under lång tid varit den mest använda desktopen på Linux. Sedan c:a 2 år tillbaka så arbetar utvecklingsteamet på en ny, omvälvande version, KDE 4, som kommer att släppas runt årsskiftet. Många nya tekniker, ökad portabilititet till bland annat Windows och Macintosh samt vad man lovar kommer att vara "breathtaking beauty" gör att KDE 4.0 är "den mest efterlängtade projektet i Open Source-världen", som en krönikör uttryckte det.

Det här föredraget kommer att gå igenom de så kallade grundstenarna i KDE 4: Plasma, Phonon, Solid, Decibel och Kross. Vi kommer också att komma in på KDEs officesvit KOffice och teknikerna bakom den. Till sist kommer vi att visa upp körbara prototyper för alltihopa.

Inge Wallin har varit Lysatormedlem sedan 1984 och också varit ordförande under en kort period. Han har varit engagerad i fri programvara och GNU sedan 1987, drivit norra europas GNU-spegel isy.liu.se i början av 90-talet och varit aktiv i en mängd Open Source- och Fri Programvaru-projekt, t ex GNU Emacs, LysKOM, GNU Go, och nu senast KDE. Han är också en av grundarna bakom Cendio AB, tidigare Signum Support, världens äldsta kvarlevande Open Sourceföretag där han var VD i 9 år.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator