UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

2/10: Toyota Prius och plug-in-hybrider

Med Peter Åstrand

Kraven på miljövänliga bilar ökar. Toyota Prius är världens första massproducerade elhybridfordon och den mest bränsleeffektiva bilen på marknaden. Drivsystemet innehåller en rad spännande tekniska lösningar, som vi tittar närmare på.

Nästa steg i utvecklingen är så kallade plug-in-hybrider (PHEVs): hybridfordon med större batterier och en möjlighet att ladda dem via elnätet. En plug-in-hybrid kan köras kortare sträckor helt på el, eller längre sträckor med minskad bränsleförbrukning. UppLYSningen tar upp de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med PHEVs, teknologin bakom och vilka möjligheter det finns att bygga om sin hybridbil till en plug-in-hybrid.

Peter Åstrand jobbar till vardags med programutveckling men har också ett stort intresse för alla typer av fordon. Han har den senaste tiden jobbat med att översätta informationsmaterial om plug-in-hybrider till svenska.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator