UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

20/3: OLPC: One Laptop Per Child

Med Pierre Ossman

One Laptop Per Child är ett utbildningsprojekt som syftar till att ge världens skolor en billig och utbildningsanpassad laptop. Även om fokus från media har varit på maskinens pris så handlar den minst lika mycket om att ta fram ett nytt sätt att använda datorer i utbildning.

UppLYSningen kommer att presentera projektets bakgrund, dess nuvarande status och vart det är på väg. Vi kommer titta på de designbeslut som tagits och hur man kommit fram till dessa genom en balans mellan pris, funktionalitet och strömförbrukning. Vi kommer även att titta på Sugar, det användargränssnitt som tagits fram specifikt för denna laptop.

Under UppLYSningen så kommer även minst två prototyper av maskinen finnas tillgängliga för de som vill klämma och känna.

Pierre Ossman läste D i Linköping och är en av många utvecklare inblandade i detta projekt.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator