UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

6/3: Mjukvaru-GPS

Med David Karlsson, Cambridge Silicon Radio

Vad kommer efter MP3-mobilen och kamera-mobilen? I nästa års mobiler kommer vi se GPS-mottagare - men enbart om GPS-funktionaliteten kraftigt kommer ner i pris. Genom att använda mjukvarubaserad radio istället för dedicerad hårdvara för GPS-positionering kan priset sättas till $1. Dessutom kan processorkraften i mobilen användas till t.ex videouppspelning när man inte behöver positionering eller navigering.

UppLYSning kommer inledningsvis ge en introduktion till GPS-tekniken för positionering i allmänhet och sedan styras in på hur man kan lösa det med mjukvarubaserad radio istället för dedicerad hårdvara. Mjukvarubaserad GPS tillåter också ett bättre nyttjande av beräkningskapaciteten i mobila enheter samtidigt som det tillåter uppgraderingar i framtiden. Dessutom är mjukvara billigare att producera i stora volymer än hårdvara.

David Karlsson pluggade på D i Linköping och jobbar nu på Cambridge Silicon Radio (CSR) eftersom de i januari köpte upp Nordnav Technologies AB som var en svensk pionjär inom mjukvarubaserad GPS. David arbetar med integrationsprojekt mot kunder och potentiella kunder.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator