UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

6/2: TV-dator och filmredigering

Med Rikard Nordin

Första timmen tittar vi på hur man gör för att bygga en dator lämplig för film- och TV-tittande. Vi börjar med vilken hårdvara som kan vara lämplig och fortsätter sedan med mjukvaran, givetvis med källkod som vi själva får peta i.

Vill vi inte betala TV-licens eller köpa kommersiella filmer så får vi själva tillverka vår egen öppna film att titta på i den nybyggda TV-datorn. Andra timmen tar vi därför en titt på hur det egentligen går till att redigera film, från att klippa ihop och synca vyer till att mixa in externt ljud.

Programvaran vi tittar på under första timmen är MythTV samt några kringprogram och alternativ. Under andra timmen används Final Cut Pro på Mac, men det hela ska förhoppningsvis vara ganska programoberoende.

Rikard har studerat datavetenskap sedan 2001 med en examen inom sikte, och är lysit sedan 2002.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator