UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

30/1: Rekonfigurerbara superdatorer

Med Henrik Abelsson, Mitrionics

Dagens processorer har nått en vägg där man inte längre kan öka prestanda med högre klockfrekvens. Framtida prestandaökningar måste ske genom ökad parallellism, men en vanlig processor är dåligt lämpad för det.

På UppLYSningen kommer vi att titta på en av de möjliga vägarna framåt: en massivt parallell, rekonfigurerbar datorarkitektur implementerad i programmerbar logik.

Varje program får med denna arkitektur en specialanpassad processor som är designad att köra just det programmet så effektivt som möjligt, vilket ger stora prestanda- och effektivitetsvinster.

Henrik pluggade D i Linköping och jobbar nu på Mitrionics AB i Lund där han implementerar algoritmer och utvecklar Mitrion Virtual Processor.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator