UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

19/9: Stakkato-intrången

Med Leif Nixon, NSC

"SVENSK 16-ÅRING HACKADE NASA" och "16-ÅRING STAL KODERNA TILL INTERNET" var två av tidningsrubrikerna vi kunde se i maj 2005.

Det som låg bakom uppståndelsen i media var en omfattande intrångshärva där hundratals universitet, företag och superdatorcentra världen över utsattes för intrång under 15 månaders tid.

Genom att stjäla legitima användares ssh-lösenord kunde inkräktarna hoppa vidare från system till system i långa inloggningskedjor.

Kvällens UppLYSning handlar om hur intrången i detalj gick till, varför de var så framgångsrika och hur den misstänkte förövaren slutligen kunde fångas in.

Leif Nixon är systemexpert på Nationellt Superdatorcentrum på Linköpings universitet, där han bankar vett i strulig hårdvara med en gummikyckling, redigerar nyhetsbrevet och understundom fungerar som säkerhetsansvarig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator