UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

16/5: Vadå 3G?!?

Med Mats Carlberg, Simulation Products and Solutions, Ericsson AB

Under senare år har man i media kunnat följa framväxten av 3G (egentligen UMTS) i Sverige. Många aspekter har täckts i mediabevakningen, men det brukar vara tunnt med detaljer om vad 3G är och hur det fungerar. Man kan ha fått uppfattningen att 3G-systemet är konstruerat för att hantera paketbaserat data, tex videosamtal. Detta är dock bara halva sanningen. Efter den här UppLYSningen kommer du att veta hur det egentligen är.

3G är inte den enda trådlösa överföringstekniken. Man kan idag köpa en trådlös accesspunkt som erbjuder 108 Mbit/s. Hur står sig 3G mot det, och andra trådlösa paketorienterade tekniker som WiFi och WiMax? Det har framgått i media att säkerheten för överföringen i WiFi inte är något vidare. Hur är det i 3G: är det svårt att avlyssna?

Detta och mycket mer kommer du att få svar på i den här UppLYSningen. Det kommer också att bli några tekniska djupdykningar, om publiken så vill. Naturligtvis kommer det också att bli ett besök i akronymförrådet så att du efteråt vet vad alla dessa förkortningar står för.

Mats Carlberg studerade teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings Universitet i skarven mellan 80- och 90-talet. Trots ett aktivt MUDdande blev han doktorand i teoretisk fysik 1993 och disputerade 2000. Då hade han redan arbetat ett år på Ericsson. Numera är hans arbetstitel Test Configuration Manager. På Ericsson är han delaktig i utvecklandet och underhållet av en lasttestsimulator för 3G, där han hanterar tolv 3G-system.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator