UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

27/9: Jabber - en öppen standard för Instant Messaging

Med Karl-Johan Karlsson

Jabber är ett instant messaging-nätverk som är decentraliserat, säkert och byggt på öppna standarder. Trots att det är ett relativt ungt nätverk som fortfarande utvecklas i form av protokollsutökningar, nya klienter och nya servrar är det stabilt och går att använda för allt från intern person-till-person-kommunikation inom en arbetsgrupp till IRC-liknande konversationer med hundratals deltagare över hela Internet.

UppLYSningen kommer att beröra allt från protokollet XMPP, över hur man driver en server, till hur man kör Jabber på Lysator.

Karl-Johan Karlsson håller på med sitt exjobb på C-programmet, är root på Lysator, driver Lysators Jabberserver och kör enbart Jabber för instant messaging hemma.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator