UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

1/2: Kryptering i praktiken

Med Jörgen Cederlöf

Kryptering är mer än talteori och beräkningskomplexitet. UppLYSningen ger en introduktion till hur man använder GnuPG (GNU Privacy Guard), PGP (Pretty Good Privacy) eller liknande program som följer standarden OpenPGP för signering och kryptering på en lagom säkerhetsnivå.

Till skillnad från SSL och liknande är nyckelhanteringen helt decentraliserad i PGP vilket ger väldigt bra säkerhet men också gör att enskilda användare får en lite mer aktiv roll. Med hjälp av nyckelsigneringar mellan användare, som kan vara allt ifrån spontana informella möten till organiserade nyckelsigneringspartyn, bygger man upp ett socialt nätverk, ofta kallad förtroendeväv eller Web of Trust, som används för att försvåra förfalskande av krypteringsnycklar.

Ingen matematik kommer att förekomma och de viktiga sociala relationerna kommer att åskådliggöras så grafiskt som möjligt. UppLYSningen avslutas med ett nyckelsigneringsparty där de som vill får delta. Läs mer om detta på den särskilda informationssidan.

Jörgen Cederlöf är en snart färdig Y-are med förflutet på Cendio AB och 27M Technologies som nu exjobbar på Matematiska Institutionen i Linköping med kvantkryptering. Han är också författare till Wotsap, Web of trust statistics and pathfinder, ett fritt hjälpmedel för att hantera och undersöka OpenPGPs förtroendeväv.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator