UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

6/5: Session Initiation Protocol (SIP)

Med Jonas Börjesson, Enea Epact

Session Initiation Protocol (SIP) är ett protokoll från IETF som har till uppgift att sätta upp, modifiera och terminera sessioner av olika slag. Exempel på sessioner kan vara röstsessioner, olika typer av spelsessioner eller varför inte en videosession. SIP hjälper användarna att hitta varandra över nätet, att komma överrens om vilken typ av session som skall sättas upp, vilka codec:ar som skall användas och så vidare.

Idag finns det ett flertal stora aktörer på marknaden som stödjer SIP, såsom Ericsson, Nokia, AOL, Motorola med flera. Microsofts senare versioner av Windows Messenger kan använda sig av SIP, Cisco har ett flertal IP-telefoner som använder sig av SIP och på senare tid har det även kommit ut olika SIP-servrar man kan ladda ner och testa. Från Intertex finns även brandväggar som är SIP-känsliga och som dessutom har en inbyggd SIP-server man kan använda sig av för att registrera egna enheter på.

Jonas Börjesson har jobbat som konsult på Enea Epact sedan hösten 1999 och har jobbat aktivt med SIP sedan hösten 2002. Han har även hållit SIP seminarier professionellt. Enea Epact är ett expansivt konsultföretag med erfarna medarbetare som med moderna och beprövade metoder erbjuder sina kunder stärkt konkurrenskraft genom kvalificerad teknisk systemutveckling. Samtliga konsulter är civilingenjörer, tekn.lic. eller tekn.dr.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator