UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

18/2: Nätboot - inte bara för disklösa klienter

Med Egil Möller, TakeIT

Idag levereras många PC-nätverkskort/moderkort med boot-PROM för nätverksbootning. De flesta äldre nätverkskort har också en ledig plats för boot-PROM. Detta har flera användningsområden, varav disklösa klienter bara är ett. Det kan också användas till fjärrinstallation, fjärradministration och crash-recovery. Detta kommer att tas upp under UppLYSningen, som är ganska praktiskt inriktad.

Tyvärr är PC-världen även på detta område fullt av olika fulhackslösningar (MBA, PXE). UppLYSningen kommer behandla hur man ordnar upp lite i djungeln och nätbootar de vanligaste systemen, samt hur man skapar en Linux-image som man kan boota över nätet för några olika användningsområden.

Egil Möller arbetar just nu med att via nätet sätta upp och administrera servrar, och har tidigare arbetat med utveckling av boot-relaterad progammvara på Mandrakesoft. TakeIT är ett företag som hjälper skolor med förenklad systemadministration genom centraliserad hantering av mjukvara och eliminering av licenser.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator