UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

19/11: LinuxBIOS: vad är det, hur gör man?

Med Christer Weinigel, Weinigel Ingenjörsbyrå AB

Christer kommer att börja med att berätta om hur ett vanligt BIOS fungerar, vad det har för uppgifter och hur den utför det, samt en del för och nackdelar med detta.

Sedan fortsätter han med vad LinuxBIOS gör och hur LinuxBIOS skiljer sig från ett vanligt BIOS. Mycket är lika lika, men en del andra saker är annorlunda eftersom LinuxBIOS inte har 20 års bakåtkompatibilitet att tänka på.

Till slut kommer Christer att prata lite om hur det går till att porta LinuxBIOS till en ny hårdvara, i det här fallet en dator som heter Nano Computer (www.nano-system.com).

Christer Weinigel är datorintresserad sen länge och har hållt på med Linux sedan 1993 när han började studera vid Linköpings Universitet. Han har sedan 1996 arbetat mest som konsult med Linux och hållt på bland annat med Ericssons eBox. Sedan början på 2002 har han ett eget konsultbolag, Weinigel Ingenjörsbyrå AB (www.weinigel.se), och inriktar sig framför allt på konsultande med hårvarunära programmering under Linux.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator