Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 42, 24 februari 1997.
Sammanställt av: David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se
Lystringarkivet: http://www.lysator.liu.se/lystring/

Innehåll:


Tkrat 1.1

Tkrat 1.1 finns nu installerat på Lysators alla SPARC:ar. Tkrat är ett X-baserat (Tcl/Tk) mailverktyg med en hel del finesser och bra funktioner (hanterar MIME, PGP, POP3, IMAP4 med mer på ett bra sätt). Tkrat är utvecklat i Göteborg. Mer information om Tkrat kan man finna på:

http://www.dtek.chalmers.se/~maf/ratatosk

(av Peter Eriksson <pen@lysator.liu.se>)


En ny SGI: Bastarden

Lysator har återigen en arbetsstation av märket Silicon Graphics i Q-huset. Den går under namnet Bastarden och är donerad av NSC vid LiU. Den hade ont om minne från början, men det löste sig när vi fick en till SGI donerad från SGI i Sverige. Denna maskin har fått namnet Tummelisa. Eftersom Bastarden är en lite skojigare maskin flyttades minne från Tummelisa.

Bastarden är en SGI Personal Iris 4D/35 med 24-bitarsgrafik och 32MB RAM. Tummelisa är en SGI Indigo med 8-bitarsgrafik och 16MB RAM. Den är inte riktigt igång än, men snart. Namnen kommer som vanligt för våra SGI:er från ett flygplan ur den svenska flygvapenhistorien. Läs mer i Lysators datorhandbok om våra arbetsstationer.

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


WWW-strul

Det har strulat en del med WWW-servern som de flesta nog har märkt. Det beror dels på problem med uppgraderingen av Roxen-servern till version 1.2. De flesta av dessa problem är förhoppningsvis lösta idag, och nu återstår bara att få hårdvaran i hanna att fungera som den ska.

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


Kodlås till Q-huset

Nu finns det ett kodlås vid ytterdörren till Q-huset. Och det fungerar till och med ibland. Om du försöker komma in i Q och märker att det är låst kan det vara värt ett försök att stoppa in händerna i den stora bruna lådan, och på tangentbordet därinne skriva ditt användarnamn och lösenord. Tyvärr verkar låsdatorn ha en tendens att råhänga efter en stund, så det är inte säkert att det lyckas. Men det jobbas såklart vidare på att lösa problemen.

Inblandade i projektet är framför allt Magnus Redin <redin@lysator.liu.se> (snickeri och spark i baken), (datorhårdvara) och David Kågedal <davidk@lysator.liu.se> (mjukvara).

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


UppLYSning

UppLYSning är namnet på Lysators föredragsserie som började under hösten 1995. Föredragen är öppna för alla intresserade och behandlar en mängd intressanta ämnen. En del föredrag vänder sig till dig som är nybörjare inom området, medan andra vänder sig dig som redan kan en del.

http://www.lysator.liu.se/upplysning/

Programmet för resten av våren ser ut som följer:

25/2 Kompilatortillverkning i verkligheten (Thomas Nilsson, SoftLab)
Om hur man tillverkar kompilatorer ute i den kommersiella verkligheten. Generella stategier och alternativ till yacc och lex.
4/2 Ej fastslagen än
11/2 Tentaperiod
Ingen UppLYSning
18/3 Versionshantering med RCS och CVS (Peter Liljenberg)
Lär dig hur du håller ordning på enskilda filer eller hela programmeringsprojekt med flera inblandade, genom att använda RCS och CVS, som är fri programvara.
25/3 Ej fastslagen än
1/4 AFDD, April Fools' Day Dinner
Ingen UppLYSning
8/4 Teckenuppsättningar och teckenkodningar (Marcus Comstedt)
Lär dig mer om vilka teckenuppsättningar som finns och hur de kodas på olika sätt.

(av Kent Engström <kent@lysator.liu.se>)


Gamla datorhallen

Den gamla datorhallen i Q börjar så sakteliga förvandlas till pul. Än så länge så har vi mest Sun Sparc ELC:er stående där tack vare en frikostig donation från SAAB Aerospace. Har ni några ideer och förslag om vad vi ska använda datorhallen till? Tveka inte och komma med ditt förslag till styrelsen.

(av )