Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 40, 12 december 1997.
Sammanställt av: David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se
Lystringarkivet: http://www.lysator.liu.se/lystring

Innehåll:


Nytt på datorfronten

Sedan förra lystring så har inte så mycket hänt på datorfronten. Dock så har vi fått två stycken Sun4/690 av NADA. Dessa var försedda med 128MB ram vardera, men saknar tyvärr CPU-moduler, vilket vi nu söker med ljus och lykta efter. Råkar du veta någon som har en CPU-modul liggande så skicka ett mail till root@lysator.liu.se Därutöver så har vi fått ta över Signums gamla trotjänare Sparky som är en Sun4/490. Mer disk har även köpts in för att minska trängseln på www-diskarna, dock har disken inte kunnat monteras än. För några veckor sedan så bestämde sig vår HP Hurwitz för att tröttna på sin Seagatedisk (eller om det var tvärt om:). Detta ledde till att Hurwitz fick en betydligt större disk så den kör nu allt på lokal disk. Hurwitz fick dessutom genom Erik Perssons försorg betydligt mer RAM-minne, 112MB isf 48MB.

(av )


Ny vindbrygga

Lysators rötter håller på att flytta vindbryggas funktioner från Lysistrate till Sparky vilket förhoppningsvis ska leda till att det går bättre att logga in via vindbrygga. (Dessutom så kan vi göra oss av med Lysistrates smått hårdvaruhackade rack...)

(av )


Bandare i Q

Nu finns det återigen möjligheter att ta backup:er eller skriva ner större filer till band i Q. Lystra har flyttats in i det ena tvillingpulet och försetts med en st QIC-bandare med kapaciteten 150MB och en st EXABYTE-bandare med kapaciteten 2,3GB. Dessutomså passade vi på att montera in en CD-Rom-läsare samt ytterliggare 32MB RAM i Lystra.

(av )


FTP

Lysator har bytt FTP-server. Den gamla VAXen prostetnic får vila från sina sysslor med tinktur tar över uppgiften att servera filer. Den nya servern har också mer disk, vilket innebär att speglingarna har kunna återupptas i tidigare omfattning.

Men ännu viktigare är att vi nu har stängt för icke-anonym inloggning. Som vi nämnde redan i Lystring 32 så har vi haft problem med crackers som avlyssnar lösenord som skickas i klartext över nätverket som till exempel vid icke-anonym FTP.

För att flytta filer till och från Lysator finns det andra sätt.

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


Nya böcker i Kvartersbibliotek Q

Nu har de nya böckerna börjat trilla in i bokhyllan i Q.

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


GARB

Nu finns ett nytt nummer av Lysators medlemstidning GARB att hämta i Q-huset för att medlemmar.

(av Linus Tolke Y <linus@lysator.liu.se>)


Backup på WWW-servern

Nu har vi dragit igång med backuper på WWW-servern Hanna. Inkrementella backuper tas varje natt, och en fullbackup tas den första i varje månad. Alla diskar som för tillfället är inkoppades tas det backup på, det innebär att både användarsidor och lysatorsidor kommer med.

Sen vill jag påminna om att det naturligvis inte är tillåtet att lägga upp piratkopierad musik eller andra olagligheter på våran WWW-servern.

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


Höstmöte

Den 28 oktober var det höstmöte. Några highlights följer.

Styrelsen uppdrogs att utse en styrgrupp som ska planera inför Lysators 25-årsjubileum i vår.

Följande personer valdes som anvariga för olika projekt och liknande:

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


Vårens UppLYSning

UppLYSning är namnet på Lysators föredragsserie som började under hösten 1995. Föredragen är öppna för alla intresserade och behandlar en mängd intressanta ämnen. En del föredrag vänder sig till dig som är nybörjare inom området, medan andra vänder sig dig som redan kan en del.

Se http://www.lysator.liu.se/upplysning/ för aktuell information.

Program för våren 1998 (så långt som det planerats)

28/1: GGI (Stefan Mars)

GGI är ett nytt sätt att integrera grafikstöd i Linux. Det har diskuterats en hel del på nätet huruvida GGI ska integreras med den normala Linuxkärnan. Kom och bilda dig en egen uppfattning om GGI:s för- och nackdelar.

4/2: Personal Digital Assistants (Lars Aronsson)

Varför inte skaffa en dator som du kan bära med i fickan hela tiden? Lars och andra PDA-ägare hjälper dig att reda ut begreppen.

11/2: MUD och MUD-forskning (Daniel Pargman)

Kan man forska om MUD? Vad gör man i så fall, och vad blir resultatet?.

Tid och plats

UppLYSning sker klockan 18-20 på onsdagar i IDA:s seminarierum Estraden, som ligger på andra våningen i E-huset. Akademisk kvart gäller.

(av Kent Engström <kent@lysator.liu.se>)