Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 23, 7 september 1996.
Sammanställt av: Johan Magnusson <johan@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se

Innehåll:


Nya medlemsavgiften

Lysators nya medlemsavgift gäller sedan den 1 augusti. Påminnelser till er som inte har betalat kommer inom de närmaste veckorna, men se det inte som en sport att utmana kassören - betala gärna in utan anmodan. 224:- på postgiro 88 56 69 - 2 gör att föreningen blir gladare och mer handlingskraftig.

Lysators historieprojekt

Tidslinjen på http://www.lysator.liu.se/history/timeline.html är nu översatt till svenska och utökad. Ta gärna en titt och fördjupa dig i Lysators historia! Korrigeringar och nya fakta skickas till History-mötet i LysKOM eller med e-post till kent@lysator.liu.se.

Om du vet något om Lysators lokaler under åren, eller vad som hände under första delen av åttiotalet är du extra välkommen att höra av dig.


Lysator went FOA

Lysators datorhall finns nu utlokaliserad till FOA. I en avsevärt större hall än den i Q-huset huserar vi numera samtliga våra större maskiner i en tempererad, välventilerad och framför allt ren miljö. Vi hoppas att detta ska innebära ökad livslängd för våra apparater.

Ett stort tack till Akademiska Hus, pamparna på LiU/LiTH samt inte minst alla Lysiter som hjälpte till med flytten!

Delar av det nya fibernätet är numera installerat, och återstoden kommer av alla uppgifter att döma på plats under innevarande läsperiod.


Nya maskiner

I samband med flytten till FOA fick vi möjlighet att dra igång en av våra äldre datorer - maxwell. Datorn hämtades ursprungligen från Skottland av en handfull tappra Lysiter, och är en Sequent Balance 8000 med 10 cpu:er. Varje CPU är dock inte våldsamt snabb, så bli inte förvånad över att det inte går vidare snabbt detta till trots.

UppLYSning

Lysators föreläsningsserie UppLYSning fortsätter även detta år med en mängd intressanta föredrag. För vidare information - se på http://www.lysator.liu.se/upplysning
  UppLYSning är Lysators föredragsserie i samarbete med IDA.

  Plats: Estraden, seminarierum på våning 2 i E-huset
  Tid:   onsdagar 18-20

  Alla intresserade är välkomna till dessa föredrag!

Program för hösten 1996

11/9: Lex och yacc för konfigureringsfiler (Marcus Comstedt)
Lär dig använda dessa verktyg för att snabbt kunna skriva program som läser konfigureringsfiler (eller andra indatafiler) som man inte får hjärnblödning av att tvingas skriva.
18/9: Praktisk datorsäkerhet och ssh (Anders Gertz)
Efter en introduktion om de faror som hotar dig när du använder datorer över nätet följer en kort presentation av kryptotekniken bakom ssh. Resten av föredraget ägnas åt hur du praktiskt använder ssh för att kommunicera säkert över nätet.
25/9: Unix och Lysators datorsystem (Ture Pålsson)
Lär dig lite om vad Unix är och hur du använder ditt konto på Lysators maskiner. Möjlighet att betala medlemsavgift och få konto direkt under kvällen kommer att finnas.
2/10: Internet (Mattias Wingstedt)
Lär dig lite om historien och tekniken bakom Internet, samt vilka tjänster och möjligheter som finns där - Internet är mer än WWW-surfing!
9/10: GNU Emacs (David Kågedal)
Introduktion till den ultimata editorn. Lär dig grunderna här så kommer du igång mycket smidigare!
16/10: HTML och WWW-publicering (Leif Stensson?)
En inledning till konsten att själv publicera information på WWW med hjälp av uppmärkningsspråket HTML.
23/10: Tentamensperiod på LiTH. Förmodligen ingen UppLYSning.
30/10: Tentamensperiod på LiTH. Förmodligen ingen UppLYSning.
6/11: Nationellt Superdatorcentrum (NSC) (Mats S Andersson)
NSC vid Linköpings universitet förser forskare från hela landet med superdatorkapacitet för beräkningar. Mats, som är teknisk chef vid NSC, berättar om centrets historia och framtidsplaner.
13/11: Så funkar LysKOM (Per Cederqvist)
Har du undrat hur LysKOM-systemet fungerar? Här får du reda på lite om vad servern och klienterna gör och hur de pratar med varandra. Du får också en snabbintroduktion till KOM++, ett bibliotek i C++ som underlättar klientskrivande.

RydNets första bygglördag

Terminens först bygglördag är den 14/9. Samling kl 13 på Björnkärrsgatan 4. Glöm inte att först läsa och begrunda http://www.lysator.liu.se/rydnet/pr/hur.html om du funderar på att ansluta dig.

Nästa veckas UppLYSning

11/9: LEX OCH YACC FÖR KONFIGURERINGSFILER

Med Marcus Comstedt
Lex och yacc är två kompilatorgenereringsverktyg som används för att automatiskt generera de delar av en kompilator som läser in källkoden och analyserar dess syntax. Dessa verktyg är dock generella nog att kunna användas i många andra sammanhang där man vill läsa in en textfil och kika lite närmare på dess innehåll.

Denna UppLYSning syftar till att lära ut grundläggande lex- och yacc-användning, samt att visa hur de kan användas i ett godtyckligt program för att på ett enkelt och flexibelt sätt läsa in exempelvis konfigurationsfiler, som dessutom kan både läsas och skrivas av människor.

Förkunskaper: programmering i C, grundläggande UNIX-kunskap.

Marcus Comstedt är medlem i Lysator sedan 1992, och fördriver för närvarande fritiden med att exjobba sig mot en examen från D-linjen. Han har skrivit en egen fönsterhanterare, LISP, raytracer, jukeboxklient, HTTP-server och LysKOM-klient (nåja) och uppfyller således alla kriterer på att vara en trendig hacker.


Nya standardfiler

Nya användare får numera en uppsättning standardfiler som m.h.a symlänkar och annan magi pekar på en central uppsättning filer. För att skapa en egen miljö så får man antingen editera dessa eller skapa sina egna filer. För gamla användare kan nämnas att filerna plockas från /users/new-user2 om det är av intresse att uppgradera sina gamla.

Att välja lösenord:

Har du fått ditt konto avstängt för att lösenordet var dåligt? Här förklarar vi varför, och hur du ser till att det inte händer igen.

Det är viktigt att du håller ditt lösenord hemligt, så att ingen annan kan logga in på ditt konto. Det finns två anledningar till detta:

Tänk på att alla medlemmar i Lysator kan råka illa ut om du väljer ett dåligt lösenord!

Se på http://www.lysator.liu.se/local/datorhandbok/password.html för mer information.


Diskutrymme på Lysator:

NolleP. Nya medlemmar. Nya hackande medlemmar. Fulla diskar. DejaVu...

Bara en påminnelse; gå gärna igenom era konton och rensa bort gamla filer som du inte behöver längre. Om du hämtar program från nätet, radera dessa när du inte behöver dem längre eller har flyttat dem till din hemmadator. Det ligger mycket gamla DOS/Mac/etc-filer på diskarna.

Om du känner att du behöver plats för bilder, musik och annat som vi inte har plats för så mycket av på användardiskarna så finns möjligheten att köpa en del av en privat disk. Läs mötet "Lysdisk" i LysKOM för mer information.

Läs mansidorna för "du" och "df" om du inte vet hur du ska göra för att se hur mycket disk du och andra utnyttjar.


Quota på Lysator:

"Diskarna är fulla.", "Jag kan inte spara min post!", "Kan ingen rensa lite på foo-disken?" Känns det igen? Då och då diskuteras det i KOM om vi ska införa quota på användardiskarna. Det brukar sluta med någon form av enighet om att quota är en Dålig Idé.

Därför har vi bestämt oss för att prova en annan lösning; en separat quotadisk för alla användare med 4MB gräns per användare. Alla har ett bibliotek där (/home/quota1/användarnamn).

Disken är avsedd för att spara relativt små, men kritiska filer som man inte vill förlora bara för att disken råkar vara full. Inget bildarkiv alltså...

Backup görs av quotadisken på samma sätt som för övriga användardiskar.