Kummin

Antingen ger man sig ut att plocka kummin, Carum carvi, i trädgården eller så botaniserar man lite i den välsorterade livsmedelsaffären eller kryddboden. Vill man använda den levande plantan får man vänta med skörden tills fröna fått brun färg. Hela plantan får torka på skuggig plats i en vecka, först då tar man vara på fröna. Fröna lägges i en burk med lock och Brännvin Special hälles över i dubbel mängd mot mängden frön. Skaka burken några gånger varje dag i en vecka, då fröna frånsilas och essensen är klar. Lagra gärna några månader.

Kummin bör finnas med i varje trädgårds örtagård. Det är en tvåårig ört som under sitt första år inte ser mycket ut, men under det andra året blir plantan hög och ståtlig. Kummin kan användas till mycket mer än till snaps, bl.a. som krydda i krukost, rågbröd, köttgrytor m.m.



Klicka för bild! Klicka för mer text!
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!