UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

20/4: YubiKey - tvåfaktorsautentisering med fri mjukvara

Med Simon Josefsson, Yubico

YubiKey är en liten hårdvarunyckel, tillverkad av svenska Yubico, som genererar engångskoder för autentisering av användare. Nyckeln ansluts via USB och simulerar ett tangentbord, vilket gör att den fungerar på alla platformar inklusive GNU/Linux.

Nyckeln kan användas i flera säkerhetsarkitekturer, tillsammans med fri programvara. Simon kommer att prata om hur det används för bland annat OpenID, SAML, PAM och Radius. YubiKey-nyckeln använder AES-128 som kryptering och Simon går kort igen hur engångskoder genereras. AES-nyckeln kan du själv byta med speciell programvara. Om tiden räcker ges ett demo av detta.

Simon Josefsson arbetar som datakonsult med fri källkod och standardiseringsarbete kring säkerhetsprotokoll på Internet. Han underhåller implementationer av TLS, SASL, Kerberos och GSS-API för GNU-projektet och är författare till flera IETF-dokument kring bland annat DNS, Kerberos och SASL. För Yubico arbetar han med de fria källkodspaketen samt server-arkitekturen.

Film finns tillgänglig.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator