UppLYSning
Lysators föredragsverksamhet

9/11: Lite svensk datahistoria med tonvikt på Besk och äventyret Alwac-Wegematic

Med Tord Jöran Hallberg, skyltmakare IT-ceum, f d inspektor Lysator

I samband med framtagning av skyltar för IT-ceum har en viss forskning kring Sveriges tidiga datorhistoria utförts. Den har bland annat lett till det resultatet, att hittillsvarande historieskrivning varit överdrivet "blågul". En fullständig lista på de datorer som installerades på 50-talet har tagits fram. Den visar att IBM och Wenner-Grens bolag Alwac Corp var med redan på hösten 1956, då de enda datorerna i Sverige var Besk, Binär elektronisk sekvenskalkylator, och Smil, Siffermaskinen i Lund. IBM installerade 650, Alwac Corp Alwac III-E. Båda var trummaskiner med ungefär samma prestanda. 650 var 1950-talets mest sålda dator. Den tillverkades i 1.500 exemplar. Alwac III-E tillverkades 1961 av ABN-bolagen (aktibolaget Bo Nyman) i Bollmora, Eksjö och Norrköping som Wegematic 1000 i ca tio exemplar. ABN-bolagen sysslade dessutom med uppfinningar, som uppenbarligen var avsedda att plocka pengar från den åldrande multimiljonären Wenner-Gren.

Tord Jöran Hallberg var 1963-72 anställd vid Datasaab, där han utvecklade kärnminnet till D22, Datasaabs andra dator för den civila marknaden, ledde arkitekturgruppen för minidatorn D5 och slutade som projektledare för D22s efterföljare D23. Från 1972 var han universitetslektor i datorteknik på Institutionen för Systemteknik vid Linköpings Tekniska Högskola. Han var med vid starten av LYS 16-projektet och i många år inspektor för Lysator. Före pensioneringen 1997 vid 60 års ålder arbetade han som frilansjournalist på Östgöta-Correspondenten och som vetenskapsjournalist på LiUs informationsavdelning. Därefter har han bland annat sysslat med snapphaneforskning, IT-dygnet och IT-ceum.

Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.

Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.

UppLYSning arrangeras av Lysator