Svenska Äventyrsklubben
Redaktör: Fredrik Ekman

Svenska Äventyrsklubbens informationssida om:

Demonen

Författare Nikolaj Marquez (text) & Sebastian Marquez (bild)
Recension Äventyr nr 1 1990:
Demonen är något så ovanligt trevligt som ett äventyr skrivet på svenska. Författare till spelet är Nikolaj och Sebastian Marquez, och för att få spelet till din samling behöver du bara skiljas från 20 kr (se Handelsboden).
Demonen är ett spel som är halvt allvarligt, halvt skämtsamt och där du får i uppdrag att att hämta en magisk banan. Din vandring börjar i ditt rum hos en inackorderingsdam men tar dig raskt till främmande dimensioner.
Tack vare bra och underhållande skrivna texter är stämningen bra i Demonen. Inte sällan dyker lustigheter och ibland självironiska kommentarer om själva spelet upp, vilka lättar upp stämningen. Såväl handling som stämning är småkul och udda, dock blir det lite väl mysko i del två, där nab bl.a. hamnar i ett cirkustält fullt av tuppar.
Mellan spelets delar dyker det upp grafiska bilder. Dessa är mycket välgjorda, synd att de inte är fler.
Så över till de faktorer som gör att detta spel är i budgetklass: Tolken är minst sagt primitiv, det finns t.ex. bara nitton kommandon varav det fantasilösa universalkommandot ANVÄNDA är ett. En sak som konfunderar mig lite är at man måste skriva alla verb i nifinitiv, dvs UNDERSÖKA SKÖLDEN i stället för UNDERSÖK SKÖLDEN.
En annan svag punkt är problemen, eller rättare sagt bristen på problem, eftersom det inte finns mpnga. De få som finns är hyfsade, bl.a. en variant på Kungliga Pusslet i Zork 3.
Kombinationen av välskrivna texter och snygga bilder bådar gott inför framtiden, bara författarna Marquez kan få bättre ordning på tolken och problemen.
Demonen är knappast något av årets bästa spel, men det är underhållande och eftersom det bara kostar något mer äen en tomdisk kan det rekommenderas.
ATMOSFÄR: 57, INTRESSE: 47, PRESENTATION: 50, INTERAKTION: 27, PROBLEM & LOGIK: 31, MANUAL: 45. BETYG: 39
A Reuterswärd
Kommentar Nikolaj Marquez (son) författade spelen och Sebastian Marquez (far) gjorde bilderna. Sebastian Marquez är numer en väletablerad digital bildkonstnär, som man kan hitta information om på flera platser på nätet. Jacob Munkhammar
System Amiga
Förlag eget?
Publiceringsår 1989?
Antal rum ?
Saker ?
Personer* ?
Ordförråd** ?
Min. systemkrav ?
Nätsida nej
Hämta*** NYTT 459KB

Ändringar markeras med röd NYTT minst en vecka och grön NYTT minst en månad. Senaste uppdatering: 22/12-1998.
*) "Personer": (NPC, non-player character) Datorkontrollerade varelser spelaren kan möta i äventyret
**) "Ordförråd": Antal olika ord som spelet förstår i spelarkommandot
***) "Hämta": Kolumnen anger filens storlek; klicka på talet för att hämta! Om talet är inom parentes så ligger filen inte här hos SÄK.


Distributionsservice: Om du har ett textäventyr som du vill dela med dej av, men inte har egen plats på nätet, så tillhandahåller SÄK gärna plats och nedladdningsmöjlighet från dessa sidor.
Denna sida uppdaterades senast 17/1-1999. Redaktör: Fredrik Ekman