Svenska Äventyrsklubben
Redaktör: Fredrik Ekman

Vad är MUD?

MUD är en typ av nätverksbaserade dataspel, som tillåter flera användare logga in samtidigt och träffa varandra. MUD är helt textbaserat och var populärt långt innan de nyare superspelen har kommit upp, dvs Quake och dylika prestandakrävande programm. Du behöver inte ha den dyraste och mest avancerade datorn med det senaste grafikkortet, egentligen räcker det med ett modem (skämtsamt kallat "mudem") och en 386:a. Det har faktiskt testats och det funkar!
MUD består av ett antal rum, som tillsammans länkas ihop till "domains", domäner, dessa domäner (ex en ö eller en stad) bildar en hel värld. Ni som provat på vanliga enanvändaräventyrsspel finner ingen större skillnad gentlemot dessa, förutom att man kan träffa på riktigt folk och kommunicera med dem.

SVMUD (första och f.n. största muddet på svenska) är något mindre än de stora engelska MUDs och består av c:a 5000 rum. I denna värld förflyttar du dig med hjälp av olika kommandon som du skickar till muddet via telnetfönster (eller om du kör en mudclient - via mudclientfönster). Du kan träffa på andra spelare, döda dem om du nu skulle vilja göra det, dricka dig full eller helt enkelt ta en pratstund med någon. Inne på muddet träffar du även på ett antal s.k. NPC:s (Non Player Character). Dessa är oftast till för att liva upp stämningen, eller bli dödade av spelare. De flesta MUDs är uppbygda med ett hierarkiskt system, där Gud (oftast den som startade muddet) står överst, sedan ärkemagiker, seniormagiker (de erfarna magikerna), vanliga magiker, erfarna spelare, newbies (nybörjare). Magiker, i vissa MUDs kallade gudar, kallas på engelska för wizards och får själva lägga till saker till spelet, såsom rum, monster eller andra objekt. Många spelare har för mål att bli så stora som möjligt, detta gör dem genom att slakta monster och/eller lösa olika uppdrag. Som erfaren spelare får man förmåner eller uppgifter, som att till exempel leda ett gille, en sammanslutning av spelare. MUD kan annars kallas för rollspel, men det stämmer inte riktigt, då det skiljer sig ganska rejält från den vanliga typen av rollspel. Man har ingen spelledare och man kan egentligen syssla med precis vad man vill. Vissa loggar på för att träffa vänner och chatta, andra för att seriöst rollspela någon karaktär. På SVMUD finns inga regler som säger att man måste rollspela, men det rekommenderas att vara seriös och trevlig mot andra spelare. SVMUD förbjuder PK, Player Killing, alltså spelardödande, men på senare tid har det startats två-tre nya MUDs på svenska (som i skrivande stund dock inte kommit så långt) som inriktar sig på att bli rena fantasy-MUDs, med PK och allt sådant som tillhör en medeltida fantasyvärld.
Om du nu bestämt dig för att börja mudda, så kan det tilläggas att det är väldigt beroendeframkallande och är till stor nackdel för dig om du studerar.
Men kul är det!

Maxim Grigoriev


Distributionsservice: Om du har ett textäventyr som du vill dela med dej av, men inte har egen plats på nätet, så tillhandahåller SÄK gärna plats och nedladdningsmöjlighet från dessa sidor.
Denna sida uppdaterades senast 14/2-1999. Redaktör: Fredrik Ekman