Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Oljor och fett - Glycerinet
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
i två olika syror. Oljesyran eller elain-(olein-)syran
är flytande. Alla tre sakna lukt. Utom dessa förekomma
ännu andra syror i de olika slagen fett, syror, hvilka
utmärkas genom karakteristisk lukt, såsom smörsyra,
kapron-, kapryl- och valeriansyra m. fl. De förråda sin
närvaro genom den mindre angenäma lukt, de utveckla,
då de genom sönderdelning af fett, härskning,
frigöras. Den med dessa syror förenade basiska
kroppen, glyceryloxiden, har till sin kemiska natur
en viss likhet med eter. När han vid sönderdelningen
af ett fett afskiljes, upptager han alltid tre
molekyler vatten och bildar sålunda ett med alkoholen
i kemiskt hänseende beslägtadt ämne, glycerin eller
glyceryloxidhydrat. Detta ämne fås som biprodukt
vid såpsjudning och stearinljusberedning. Dess
söta smak har gifvit anledning till namnet glycerin
(af det grekiska ordet [glykis], söt). Genom förening
af glycerin med feta syror uppstå, under det vatten
utträder, så väl ur glycerinet som ur de feta syrorna,
feta kroppar, och omvändt, om man förenar dessa med
vatten, sönderdelas de i feta syror och glycerin. Fett
är således en kropp, som har en viss likhet med
ättiketern, hvilken genom förening med vatten
sönderdelas i ättiksyra och alkohol.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>