- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
444

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

444

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 22

I en evig trollkrets fångna hora vi hur minnet talar om förhoppningar och löften, som förnyats ar från ar. Säg, vart äro alla gångna, som vi mött i våra salar? Blev det sorgen eller lyckan, som fick följa deras sparf

Vad ar vunnet? - Tiden vördar blott den gärning, som förmådde att till skörd och mognad bringa vårens löftesrika frön. Säg, var äro vara skördar? Vad har växt av det vi sådde? När skall även oss förunnas odlardagens segerlön f

Barytonsolo:

Allt levande ar liksom markens hö. Att spira, blomstra, mogna och dö, att bärgas in till en evig skörd ar varandet s djupa innebörd.

De plantor, du vårdat i vårens dag, de bära väl frukt efter livets lag till kommande släktens fromma. Du ser dem icke i mognadens tid. Sörj ej därvid! Du såg dem blomma.

Du far ju vandra i våren, i livets ständigt förnyade var! Vad mer om de kommande aren få skörda den sådd, du sår.

Blandad kör:

Ja, men kanske alltför ringa ar vår kraft till det, som kräves utav evighetens rikes såningsmän och vingårdsmän. Kanske vara ord förklinga tomma, döda och förgäves! Kanske ingens hågkomst vänder till var mödas dag igen!

Sopransolo:

Vad ar det godas eviga makt? Blott kärleksord, som den ringe sagt, blott kärleksverk av den ringes hand, blott längtan han mot ett bättre land. De fromma, som tro, fast de icke se» de goda, som ge, vad de ha att ge, de lönas, som varje hjärta vet, med trons och givandets salighet.

D a mk ö r:

Det ar fördolt för oss alla, när en- gång skördarna mogna, men snabbt skall dagen förrinna, som skänkts oss till såningstid. Sa låtom oss vandra trogna, tills aftonens klockor kalla de trötte att lönen finna i vilans heliga frid!

Blandad ko r:

Ja, låtom oss trösteligen och troget gå med varandra mot världens sorg och fara bland törnen i jordens grus! Varthelst våra skaror vandra,

det faller dock över stigen en stråle av himlens klara, befriande, eviga ljus.

Kantaten fick ett synnerligen ståtligt utförande. Till författaren överräcktes en välförtjänt blomsterliv Ilning och till kompositören överlämnades en ståtlig lagerkrans.

Efter den egentliga festen samlades man till supe i Gyllene salen, med tal och sang, varpa följde dans i Blå hallen.

Nya böcker för skolbiblioteken.

Geografiska skildringar.

När man i skolbiblioteken försöker väcka barnens intresse för den lättare facklitteraturen, sa ar det oftast genom någon geografisk bok. De geografiska böckerna ha redan av detta skal en stor uppgift att fylla i vara skolbibliotek. Av den under förra året utkomna geografiska litteraturen ar det som vanligt endast ett fåtal böcker, som kunna tänkas komma till användning i skolbiblioteken.

Som vanligt ar det svårast att få tag i lämpliga böcker till Sveriges geografi. Hembygdsböckerna äro ju i detta fall de säkraste, även om de i första hand äro ägnade den egna bygdens folk. Till denna kategori hör ett präktigt arbete, Bergfors & Neander, Norrbotten. Läsebok för skola och hem. l-2. (Lindblad : Hembygdsböckerna. För del 7: -, inb. 9:-.) Första delen, som ar en hembygdsbok av vanlig typ, innehåller flera partier, som äro lämpliga för bredvidläsning. Andra delen, som behandlar Norrbottens geologi, historia och näringsliv, lämpar sig ypperligt for den, som vill veta något mera om Norrbottens naturrikedomar och näringsliv. Arbetet kan således rekommenderas för skolbiblioteken. I detta sammanhang bör väl nämnas von Hogguér, Vildmarksliv i Lappland för hundra ar sedan (Wahlström & Widstrand. 5:75) och Ernst Manke, En stallo i Jokkmokk. Sommarliv vid Luleälvs och Kai-tumjokks källflöden. (Wahlström & Widstrand. 4:25.) Ingen av dessa böcker har emellertid större betydelse för skolbiblioteken. P. Edw. Lindmark, Västmanland (Bonniers hembygdsböcker, 16.) ar ju liksom de förut utkomna böckerna i denna serie avsedd for hembygdsundervisningen men kan även läsas på ett senare stadium i anslutning till Sveriges geografi, varför den försvarar sin plats i skolbiblioteket.

Ett vackert bidrag till Europas geografi lämnar Gustaf Bolinder i Underliga folk i Europas mitt. Skildringar från färder till Karpaternas herdestammar. (Lars Hökerberg. 7:50, inb.

10:50; 12:50.) Boken ar trevligt skriven Och präktigt utstyrd men lämpar sig mindre for skolbibliotek.
Hundraårsdagen av Jules Vernes födelse har givit anledning till två av årets jorden-runt-böcker. Anders Eje, I Philias Foggs fotspår. Berättelsen om en kapplöpning jorden runt (Bonnier, 8: 50, inb. 12: -) utgör, som titeln anger, en skildring av en hastighetstävlan jorden runt mellan författaren och en dansk journalist. Boken ar lätt och trevligt skriven, och att läsaren får ganska litet av den spänningens tjusning, han väntade, får väl skyllas på den tekniska utvecklingen. För våra skolbibliotek saknar den emellertid större betydelse, då .det, som författaren ansett vara vart att ta med i skildringen, i regel ar främmande för barnens föreställningsvärld. Fälles Jorden runt på 44 dagar ar däremot självskriven i våra skolbibliotek, även om man känner sig rätt reserverad gentemot företaget och även om man har litet svårt att tro på ynglingens försäkran, att det hela ej stigit honom åt huvudet. For övrigt inte alls dåligt - av en 16 års pojke. Sven Haglund, Från Masthugget till Melbourne (Wahlström & Widstrand, 6:50) ar ingen dålig jorden-runt-bok. Författaren gör en 15 veckors resa med »Mirrabooka» och med huvuduppehållet i Australien. Det ar också skildringen av Australien, som utgör bokens huvudpunkt. Det, som författaren ser och skriver om, saknar dock troligen större intresse för skolbarn, varför boken nog kan undvaras i våra skolbibliotek. Den förnämsta bland årets reseskildringar av jorden-runt-typ ar Richard Kat z, Bland vita män och färgade. Övers, från tyskan av Hakan Mörne. (Holger Schildt, 8:50, inb. 11:50.) Författaren berättar med god och saftig humor, och det ar endast synd, att den glänsande skildringen ligger for högt for barnen och att denna värdefulla bok därför ej kan rekommenderas för skolbiblioteken.
I en grupp för sig bör väl nämnas Sten De Geer, Människans och näringslivets geografi (Natur och kultur, 8: –, inb. 10:-) och Siri Ohlson, Lärobok i geografi för realskolan. (Norstedt. Klotb. 6:75.) Den förra, som väl rätteligen borde räknas till den ekonomiska geografien, ligger kanske väl högt för skolbibliotekens läsare, men den ar en god uppslagsbok och bör kunna utnyttjas av äldre elever. Siri Ohlsons bok med dess fylliga framställning utgör ett förträffligt tillskott till skolbibliotekens geografiska litteratur.
Ett flertal resor i Medelhavsländerna äro skildrade i årets reseböcker, men som ingen av dessa har någon större betydelse för skolbiblioteken, kunna de här lämnas å sido. Att behöva avstå från Hanna Eydhs bok Kring Medelhavets stränder. Forntid och nutid (Natur och kultur, 7: -, inb. 8:75) ar emellertid smärtsamt. En yp-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0444.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free