- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Trampgräs Förra Nästa Index Innehållsförteckning

357. Trampgräs, Polygonum heterophyllum Lindm.

N. Tungræs, Veggras. F. Pihatatar.

Med namnet "avicularia" betecknar man en avdelning (eller undersläkte) inom Polygonum, som ej har axlik blomställning, utan små fåblommiga knippen i alla eller de flesta bladvinklarna. Namnet kommer av Linnés "P. aviculare", "fågelörten" eller "säden på sparvarnas åker" (av ordet avis, fågel). Linné kunde ej ana, hur många skiljaktiga arter av nära släktskap med "aviculare", som skulle komma att upptäckas inom skilda länder, och så småningom har "P. aviculare" blivit ett allt trängre begrepp. På senare tider har man till och med funnit, att bland den ymniga trampgräsvegetationen här i norden och för övrigt i det bebodda Europa dölja sig några tydligt skilda arter. Den mest storväxta och mins oansenliga av dessa har fått namnet heterophyllum , emedan den, såsom vår tavla visar, är m. e. m. tydligt dimorf till sina blad: stjälkbladen äro större och bredare än grenbladen, som hos några former nästan ombildats till små skärmblad för knippena. Denna art är stundom ganska täck, då blomfärgen drager i rött, och har ett gott kännetecken i nötens utseende: den är mörk- eller leverbrun och matt genom fina längdstrimmor; till formen är den 3-kantig med alla tre sidorna konkava, fig. 4.

Denna art är altså blott en del av den gamla kollektivarten "aviculare", men är dock mycket månggestaltig och måhända själv en kollektivart; den är upprät eller nedliggande, hög eller låg, grov eller fin,enkel eller tätgrenig, bred. eller smalbladig m. m. Den nordiska höstfloran på odlade och ruderala ställen är förutom tistlar, kardborrar och mållor bildad av dessa trampgräsets många former, som i likhet med de flesta enåriga örter lämna en riklig fröskörd. Linné har i sin Flora Suecica (2:a upplagan) ägnat särskild uppmärksamhet åt trampgräsets bokveteliknande frukter, "som finnas överallt och begärligt upplockas av småfåglarna", varjämte han tillägger: "därigenom bildar denna växt en åker för sparvarna, som varken så eller inhösta i lador, och likväl mättar dem deras skapare".

Tavl. 357. Fig. 1 stjälkens övre del med blommor och fruktanlag, 2 blomma av en form med skära kalkflikar (8/1), 3 blomma i längdsnitt (16/1), 4 nöt (8/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:06:55 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/357.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free