Svensk SF 1997

I den här artikeln tänkte jag ge mig på att sammanfatta science fiction och fantasyåret 1997 (och en del av 1998) i Sverige. Meningen med det är tvådelad: dels att göra en översikt över vad som hände och dels att publicera adresser till de förlag, tidskrifter och fanzines som finns så att intresserade lättare ska kunna beställa det de är intresserade av.

Mycket av den informationen som följer nedan, samt en del motsvarande information om de övriga nordiska länderna, finns kontinuerligt uppdaterad form på http://www.lysator.liu.se/~unicorn/fandom/.

Förlag

Den mesta genreintressanta litteraturen kommer ut på de stora förlagen, främst i form av långa fantasyserier. De av de stora förlagen som gett ut mest inom genren under 1997 är Bonniers med 18 titlar, Richters med 10, B. Wahlströms med 9, Bra Böcker med 8 och Forum med 6. Dessa titlar är det dock inga större problem att hitta. Det finns också ett antal småförlag som publicerat sf-böcker som kan vara svåra att hitta.

Det mest välkända av dessa förlag drivs av Sam J. Lundwall och heter Sam J. Lundwall Fakta & Fantasi (Box 14004, 104 40 Stockholm). De publicerade bara en bok under 1997 men det är inte vilken bok som helst utan Bibliografi över science fiction och fantasy 1741- 1996 av Lundwall själv. Detta är ett försök att lista all science fiction och fantasy utgiven på svenska genom tiderna. Ett sådant verk kommer naturligtvis att kunna diskuteras i det oändliga för vad det tar upp och inte tar upp, men sådana detaljer oaktat så tycker jag att detta är en mycket viktig bok. Den försöker att ta ett helhetsgrepp över genren i Sverige och det är inte vanligt. Under augusti 1998 skickade Lundwall ut en reklamlapp för sina böcker där han säger att han slutar med all bokutgivning och att alla lager snart ska förstöras (det är dock inte första gången han säger det).

Skandinavisk Förening för Science Fiction (Box 3272, 103 65 Stockholm) gav ut en bokserie i slutet av 1970-talet, men har sedan dess vad jag vet inte gett ut böcker. 1997 var det dock dags igen med Kjell Borgströms diktverk en slags parallell (som dock är skriven för länge sedan).

Bokförlaget Paradishuset (Vildandsvägen 18 H209, 227 34 Lund) kom i slutet av året ut med novellsamlingen Främmande besök med nya svenska författare. De har en fantasyroman planerad för september 1998 och en samling skräcknoveller ska utges kring årsskiftet.

Tredje Graden Förlag (Erik Sandbergs Gata 40, 169 34 Solna) annonserade en novellsamling vid namn Skymningscirkus av Rickard Beghorn redan i slutet av 1997 men den har blivit fördröjd till 1998.

Tidskrifter

Den enda tidskriften inom genren som utkommit under 1997 är Jules Verne-Magasinet (adress som Fakta & Fantasi ovan) som utkommit med sex nummer på 32 sidor vardera (visserligen ett dubbelnummer, men med dubbelt sidantal). JVM innehåller mest noveller men även uppgifter om nyutkomna böcker inom genren och en och annan kongressrapport (främst internationella).

Månblad Alfa, medlemstidskrift för Linköpings Science Fiction-Förening, utkommit med fyra nummer för 1997, även om det som vanligt blev lite försenat och drog ut på tiden lite in på 1998.

Spektra SF (medlemstidning för SFSF, se adress ovan) har i skrivande stund endast utkommit med två av de fyra numren för 1997. De nuvarande redaktörerna, Carl-Mikael Zetterling och Stefan Gutehall, har inte längre tid och redaktörsansvaret ska tas över av Ylva Spångberg och Maths Claesson.

Tidskriften Visioner skulle publiceras av Stiftelsen Alvar Appeltoffts Minnesfond med Mats Dannewitz Linder (Gustav Adolfs väg 17B, 761 40 Norrtälje) som redaktör men har ännu inte setts till. Den annonserades offentligt för första gången på Wasacon 1997. På Konfekt i Uppsala i oktober 1997 visade Mats upp ett korrekturexemplar av det första numret men ingenting har ännu publicerats och vid det här laget börjar jag tvivla på att det kommer att bli någonting.

SF Forum som också publiceras av SFSF med Bertil Mårtensson (Vindögatan 20, 257 33 Rydebäck) som redaktör hade inte synts till sedan 1994 men kom plötsligt ut med ett nummer till allas (inklusive SFSFs styrelse) förvåning plötsligen ut med ett nummer i mitten av 1998.

Fanzines

Om man är intresserad av att få svenska fanzines så kan det vara en bra idé att gå med i Sveriges Fanzine-Förening (Lennart Uhlin, Högsätravägen 22, 181 58 Lidingö). Det innebär att man får sex sändningar fanzines per år. Vissa av de fanzines jag listar nedan distribueras med SFF, vissa inte.

Science Fiction-Journalen (Ahrvid Engholm, Renstiernas Gata 29, 116 31 Stockholm) är ett nyhetsfanzine som på ett dubbelvikt A3 lyckas klämma in otroliga mängder text. Det produceras lite oregelbundet men brukar komma ut med ungefär fyra nummer per år. Det behandlar främst svensk sf/fantasy och fandom, men det finns även internationella nyheter och en del intervjuer och liknande.

Minotauren (Rickard Beghorn, Hjortängsvägen 2, 132 44 Saltsjö-Boo) är ett mycket ambitiöst fanzine som publicerar en hel del noveller och en del artikelmaterial. Det mesta materialet i Minotauren är skräck eller om skräck och generellt av hög kvalité.

WYZIWYG (Jonas Ahlberg, Lefflersgatan 4A, 416 71 Göteborg) har kommit ut med två reguljära nummer under 1997; det ena med en intervju med Annika Lidne, det andra med en lång artikel om olika definitioner av SF. Under 1998 har ytterligare två ganska tjocka nummer utkommit med varsin intervju (Katherine Ann Goonan och Lisa Mason) och en del annat material. Det har också kommit ett specialnummer med en lång kongressrapport från ConFuse 98.

Kring aftonlampan (Jan Reimer, Nordmannavägen 30, 224 75 Lund) består nästan uteslutande av skräcknoveller från tidigare sekel samt kommentarer kring dessa.

Munin (Hans Persson, Domaregatan 8, 586 63 Linköping) är ett fanzine med inriktning på artiklar om svensk science fiction och fantasy.

Kongresser

Under 1997 anordnades tre sf-kongresser i Sverige. Den första av dessa var Wasacon 97 i Stockholm den 14- 16 juni med ungefär 65 deltagare. Hedersgäst var författardebutanten Annika Lidne. Det var en med stockholmsmått mätt liten kongress men också den första helt lyckade kongressen där på fem år.

Nästa kongress var Navigator 1997 / Saltsjöcon XIV i Saltsjöbaden 1- 3 augusti med 42 deltagare. Hedersgäst var den tyske BNF:en Eckhard D. Marwitz.

Årets sista kongress var Konfekt 97 i Uppsala 17- 19 oktober med 71 deltagare. Hedersgäst var författaren Sven Christer Swahn. Det var en gemytlig kongress med ett allsidigt program.

1998 har hittills bjudit på tre kongresser med en fjärde på väg. Först endagskongessen Minicon 98 arrangerad av SFSF den 6 juni i Stockholm med omkring 30 deltagare. Hedersgäst var serieexperten Daniel Atterbom.

Efter det kom ConFuse 98 den 26-28 juni som också var den första i en serie kongresser som heter Swecon. Tanken är att Swecon ska vara den stora nationella kongressen under året. Vad som ska bli Swecon för ett år bestäms genom omröstning under föregående Swecon (1999 års upplaga ska hållas i Uppsala). ConFuse 98 hade ett 80-tal deltagare. Hedersgäst var Paul J. McAuley och som gäster fanns Niklas Krog, Jane Routley och Annika Johansson. Primärt var ConFuse en seriös kongress med mycket program.

Nästa kongress var Navigator 1998 / Saltsjöcon XV den 1-2 augusti med omkring 50 deltagare. Hedersgäster var Mike Cheater och Maths Claesson. Det var en avslappnad kongress utan speciellt mycket seriöst program.

Årets sista kongress kommer att bli En bättre konfekt den 16-18 oktober i Uppsala. Hedersgäst kommer att vara Jörgen Peterzén.

Åter till SF-fandom i Nordens huvudsida.