Svartvinbär
Från svarta vinbär, Ribes nigrum, kan man använda både bären och bladen. Bären skördas när de är väl mogna. Lägg dem i en burk och häll brännvin på. Sätt på locket och låt burken stå i en vecka. Då silar man bort bären och låter essensen stå i fred några månader så att en bottensats sätter sig. Häll försiktigt över den rena essensen i en fin flaska och blanda med brännvin.
Bladen skördas strax före blomningen. Sköj dem väl och lägg den i ett kärl och häll på brännvin. Efter fyra dagar filtreras essensen och blandas med brännvin.
Inom folkmedicinen användes svartvinbärsbuskens blad i olika örtteer. Bladen är mycket C-vitaminrika, faktiskt innehåller bladen dubbelt så mycket askorbinsyra per kg som ex. citron! Avkok på de späda bladen användes även mot gikt och utslagssjukdomar.
|
|
Klicka för bild! |
Klicka för mer text! |
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!
|