Maskros

Maskrosen, Taraxacum vulgare, är väl en av våra vanligaste vilda växter som växer snart sagt över allt. Det finns över tusen småarter av maskrosen - varje planta kan egentligen vara en egen art! Men maskrosen är inte bara ett ogräs - det kan användas till "nyttigheter" också. De späda gröna bladen kan bli till en frisk vårsallad, blommorna kan bli maskrosvin, men mer intressant för oss här är att man kan göra snaps på blommorna!

Det är de stora nyutslagna blommorna som skall användas. När man väl plockat tillräckligt många blommor är det dags för det stora arbetet: det är bara det gula i blommorna som skall användas - inget grönt får följa med! Om man delar varje blomma mitt itu med en vass kniv kan man lättare pilla loss de c:a 200 gula enkla blommorna som en maskroskrona består av. Fyll en burk med allt det gula och fyll på med brännvin så det täcker. Sätt på ett lock och vänta ett dygn, nu är den milda snabbvarianten färdig. Vill man suga ur all smak tar det tio dagar. Filtrera den svagt gula essensen och blanda med brännvin, men lagra inte för länge.

Inom folkmedicinen har maskrosen haft en stark ställning. Redan på 1100-talet använde arabiska läkare maskros mot ögonsjukdomar. Här i Europa användes den som urindrivande medel (på tyska heter maskros Pisseblume), den hjälpte mot magplågor, bristfällig menstruation och orent blod. Det gick även att ta bort fräknar med bladsaften! Maskrosens rot har använts som kaffesurrogat i svåra tider. Maskrosen ingick i Linnés "blomsterur" - blommorna är nämligen mycket punktliga: på försommaren öppnar sig blommorna klockan sex på morgonen och stänger sig mellan 17 och 18, på sensommaren är de öppna mellan 9 och 14. Vissa maskrosarter har faktiskt odlats för att utvinna gummi ur roten, gummihalten kan vara upp till 30% av rotens torrsubstans.

Jag vet inte om det är olagligt fortfarande, men här följer i alla fall ett recept på maskrosvin:
Till tio liter vin går det åt 3 kg rensade blommor, bara det gula! Lägg dem i en kruka och häll på sju liter kokande vatten. Täck över och låt det stå i ett dygn, sila därefter. Häll över saften till en jäsflaska tillsammans med ytterligare tre liter vatten, två kg socker, jäst och en tsk ammoniumkarbonat. Låt det stå och bubbla tills det slutar. Häll på flaska, korka igen och vänta länge, länge...



Klicka för bild! Klicka för mer text!
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!