Hästfibbla

Hästfibblan, Árnica montána, kallas även för Slåttergubbe. När blomman är väl utslagen skördas den, och man använder endast själva blomman. Lägg de färska blommorna i en burk och häll på brännvin så det täcker blommorna. Skruva på locket och låt burken stå i en vecka. Då häller man av brännvinet och filterar essensen. Blandas med brännvin efter smak.

Inom folkmedicinen har hästfibblan ansetts vara en oskattbar medicinalväxt för allehanda invärtes och utvärtes sjukdomar. Under andra världskriget ansågs blomman så viktig att den stod med på en lista över medicinalväxter som allmänheten borde insamla. Först 1946 ströks blomman ur "Svenska Farmakopén". Den folkliga användningen rörde främst två områden: slagsmål och kärlek! Den som fått slag, blåmärken och bulnader tvättade såren med ett avkok på arnikablommor. Samma avkok kunde drickas. Hästfibbla fanns även med i sårslvor. Den andra populära användningen var inom kärlekens område - eller rättare som fosterfördrivningsmedel. Den blivande modern intog väldigt stora doser arnika - förgiftade sig alltså - och sedan hoppades man på att modern överlevde medan barnet dog...

Hästfibblans folkmedicinska verkan är retande på magslemhinnan - man blir illamående. Ökas dosen framkallas kräkningar, diarré och svettningar.



Klicka för bild! Klicka för mer text!
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!