Dill

Dill, Anethum graveolens, kan användas till mycket: inlagd sill, nypotatis, inlagda ättiksgurkor, kräftor m.m. som passar bra till snapsen. Givetvis kan man även göra snaps av dill. Till en halvflaska okryddat brännvin tar man en 2-4 dillkronor (allt efter smak och storlek på dillen), lägger dem i en karaff med vid öppning eller en burk. Slå över spriten. Låt det hela dra max 4-5 timmar eftersom dillen gärna kan börja smaka unket annars. Servera snapsen iskall, en höjdare till matjessill.

Denna snaps är en färskvara, de smakämnen som finns i dill härsknar efter ett tag, så gör inte mer än vad som beräknas gå åt!

Inom folkmedicin och folktro har dillen haft sin plats. På grund av sin kraftiga lukt trodde man att den skyddade mot troll och häxor: man kunde fästa en dillkvist över ytterdörren som skydd. Som medicin användes dillavkok mot matsmältningsbesvär, kolik och sömnlöshet. Ammande mödrar kunde öka mjölkproduktionen med dillavkok.

Ett mejlat recept från både Patrik Strömberg och Henrik Furå.