Trippelkonsert #5

26 september 1999

Första trippeln för hösten var med Fredrik Johansson med basisten Mats Larsson, Nisses Trio, Peter Trygg (kompad av Dick Lundberg) och Dick Lundberg (körad av Peter och kompad av Järnjungfrun).

Tidigare har jag alltid haft med någon som spelat traditionella visor, Taube, Bellman, Ferlin, Dan Andersson mm, men det gick jag ifrån idag. Fredrik Johanssons duo var så nära traditionell visa vi kom, men det var ändå 90-tal tvärs igenom. Stilistiskt är han ytterst fri, och hoppar mellan visrock och folkvisestil utan tvekan. Texterna har mycket politik, mycket vänster, med vajande röda fanor som blivit blå.

Nisses Trio, tre killar från Lunnevad, spelade instrumental jazz. Det är ett ganska tvärt kast mellan vissångarna, men ett som jag själv gillade. Jag är ingen stor jazzkännare, men Nisses spelar njutbart och (för det mesta) begripligt. :-) För mina på jazz ganska otränade öron kändes det mycket proffsigt och säkert. Nisses Trio består av Martin Salomonsson på trummor, Nisson på gitarr och... vad hette basisten?

Sen var det modern visa som gällde för hela slanten. Dick Lundberg och Peter Trygg gjorde ett lite extra stort block, för att kunna täcka in både Dicks och Peters stil och repertoar. I början var Peter ledsångare, kompad och körad av Dick, varefter de vände på steken, tog in kompbandet Järnjungfrun (Tomas Nilsson, gitarr, Mats Wernersson, bas och Samuel Öjring, trummor), och Peter övergick till att köra (och göra vissa instick).

Av dessa är alla utom Nisses Trio medlemmar i Kulturföreningen Spökskivor, Finspångs visklubb och undergroundskivbolag med många CDR-baserade skivproduktioner och som också sprider musiken med MP3-filer på Internet. Dessutom har de visfestival på sommaren. Skivorna är bra, festivalen var kul, och spelningen här var mycket bra!

Vi tackar de medverkande för en bra trippelkonsert! Vi vill höra mer!