Elsa i underjorden 17 april 2001

Andra varvet för våren var ren visafton, dvs inga hela band med trumset och sånt, fast lite stilblanding skulle det vara såklart. Jag hade satsat lite på en rätt kaxig affisch och spritt den hyfsat, men med facit i hand så undrar man hur många som kom på grund av den. Dock var tillströmningen av "stamgästerna" (om man nu kan säga så) bra nog att uppväga det, men nu börjar jag faktiskt ledsna på att ränna runt och affischera. Jag kanske ska satsa mer helhjärtat på mun-till-mun-metoden.

Jo, jag hade så klart hoppas att affischerna med "DICK" i stor stil skulle locka lite fler nyfikna. Å andra sidan kom de viktigaste personerna. Eller vad sägs om Dajva-Anna från Umeå?

Dajva-Anna, Hanna och Dick, samt ett par av Skärblackakillarna i bakgrunden.

Vänstersväng övar

Fem namn på affischen var kanske lite i överkant för två timmar, och det tog också en bra bit mer, men det var trevligt. Jag var själv först ut. Det är faktiskt första gången jag satt mej på affischen på egen spelning och dragit ett helt litet visprogram. Tidigare har jag bara dragit en eller två låtar som inofficiell "inhoppare". Det var mest de gamla "hitsen" från det gångna året, som "Svara på min E-post" och "Jag samlar Pokemon", men en helt ny låt, barnbluesen "Polisbil". Nej, jag skriver inte bara barnlåtar, men de senaste vuxenlåtarna måste sätta sej lite. Gissa vilka jag får lov att repetera hemma?

Jag själv kom med på bild. Hm, jag kanske ska klippa mej snart. Foto Dick, eller hur?

Den som undrar vad som står på min T-tröja kan kika längre ner, på bilden i skvallerspalten.

Sen var det Jan Altsjö, som därmed var här för tredje gången, varav andra gången solo (första gången som duo med Carolina Carlbom). Jag måste säga att jag slarvade med att notera vad han sjäng, för jag var ute en del och blev intervjuad under hans spelning. Jan har ett bra sätt att hantera de lite äldre visorna, med bra schvung som blir rätt mycket rock på sitt sätt.

Jan Altsjö

Sen var det jazz- och visduon TABA från Norrköping, med Holger Thell (piano) och Stina Nilsson (sång). Det var blandat eget material och Billie Holiday, och Holgers pianospel var en välkommen omväxling från alla gitarrer. Tyvärr blev bilderna på dem inte så bra (min kamera ger lite brusiga bilder ibland), men här är en som duger i måttligt format.

TABA, Holger Thell och Stina Nilsson

Holger känner ni kanske igen? Jodå, han har spelat här förr, och finns med på ett par andra konsertrapporter också. Nån som kan komma på sammanhanget? Ledtråd: Ny skiva på gång!

Vänstersväng är Magnus Axelsson och Micke Tjäder från Skärblacka. Båda har synts med Fredrik Johansson, speciellt Magnus så klart. Vi hörde dem också i Kulturkammaren i höstas. De har färdigställt en CD, "Vårat fel", som jag ber att få återkomma om. Micke Tjäder verkar vara tacksam att få på bild förresten.

Vänstersväng

Att Vänstersväng ligger på vänsterkanten med socialt engagerat material, det är väl knappast förvånande?

Till slut, efter viss försening, var det dags för Dick Lundberg, vår rödvinspoet och mannen-med-baskern för hela TV3-Sverige. Eller jag kanske borde säga "TV Bred"?

Dick brukar gå att plåta, men min första bild var en där jag hade samma problem som med TABAs bilder. Den hänger med ändå, men det bliev inte mycket kvar!

Dick "Frimärket" Lundberg

Nåja, det gick bättre sen. Dick spelade en rad låtar varav de flesta är bekanta för mej, men jag har ju lyssnat av hans plattor ganska väl. "Heidi" låg först och sist, dvs klassiska "Heidi, du låter bli att vara barn" först och den nya sist. Där fanns också en lätt redigerad version av "Lyxexpressen", dvs orginaltexten, och efter önskemål från Tedde kom klassikern "Horn".

Heidi...

Förlåt en pappa, men Tedde ville ta en bild när Dick spelade, och det blev följande eleganta stilleben. Eller är det Dicks fot det föreställer? Nej, Tedde imponerar inte varje gång, fast ibland blir det bra.

Foto: Tedde.

Publiken valde att packa inre delen av lokalen full. Det var naturligt, för det var ju knappast dansläge, med bara gitarrer och piano.

Ett foto av publiken, med sikte mot några av de mest kända ansikterna (nackarna?)

Fast oj, det blev ingen turnébuss denna gång. Fast det blir lite Hanna-skvaller!


Rygglöst skvaller

Jaha, nu är lilla jag här igen och med mitt block och min penna och ställer viktiga och djuplodande frågor till artister. Hm, något bonusskvaller ska ni väl ni få, i vår/sommar startas en Ingemar Ragnemalm fanclub vid namn Ingis Klan. Mer info om detta kommer i framtiden.

Nåja, till frågorna.

1. Är du lycklig?
2. Måste man vara deprimerad för att kunna göra bra låtar?
3. Ångest! Vän eller fiende?
4. Ditt andranamn?
5. Vad är det mest destruktiva du har gjort?

Magnus Axelssons bonusfrågor.

B1. Bäst på bas eller gitarr?
B2. Vad tycker du om skvaller som saknar grund och som förvanskas och blir förstorat?
B3. Ställ en fråga till dig själv?

Ingemar Ragnemalm "Ingis Khan"*

Gosiga Tedde, jag och Hanna. Foto: Dajva-Anna.

1. Ja; just nu.

2. Man måste ha lugn men lite depp hjälper.

3. Både ock!

4. Lars

5. När jag var två år krossade jag hela mina föräldrars servis. Jag kastade tallrik efter tallrik i golvet.

* Ingemars kommentar: Det var Hanna som hittade på att kalla mej så här, men tro det eller ej, jag har faktiskt gått under namnet Ingis Khan en gång, när jag var "wizard" i LPMUD! Fast jag bytte till "Ingis the ingenious" för att det var lite för ståtligt och för militärt med "Khan".

TABA: Holger Thell & Stina Nilsson

Hanna och Taba, eller ska man säga Holger, Hanna och Stina

1. Båda : JA!

2. Stina: Nej det måste man inte! Det måste kännas i hjärtat om det man skriver om. Orden kan vara botemedel mot depression.

3. Båda: Fiende!

4. Stina: Jag heter bara Kristina. Holger: Charles Nils.

5. Stina: När jag var ungefär fyra tvingades jag att sova lunch på dagis fast jag inte var trött. Så jag sprang omkring och störde de andra barnen tills jag blev inlåst i Snickeriet och då klippte jag sönder min klänning.

Holger: Det var när jag gick med orkestern Blå Häst.

Ingemars kommentar: Jaha,. där rök min lilla gissningstävling ovan. I nämnda band växlar Holger mellan orgel, bas och punkdragspel (jo!) beroende på låt, och så körar han förstås.

Jan Altsjö

Hanna och Jan

1. Ja.

2. Det underlättar!

3. En klar vän!

4. Urban Patrik

5. Födas

Vänstersväng

Magnus Axelsson, en ulv i fårklädsel, en moderat i plysch.

Hanna och Magnus

1. Ja fast nu vill jag morfa mig till toaletten så att min onda tvilling Mangus kan komma upp från helvetet och spela i stället för mig!

2. Näääää.

3. Fiende.

4. Nils Erik

5. Gör inte så mycket destruktivt. Skulle vilja säga att jag hade krossat videon när den inte funkade.

Bonusfrågor:

B1. Bas.

B2. Kommentar angående föregående skvaller om köttbullsincidenten:

Väldigt förvanskat. Jag är oskyldig till det grova brott jag har blivit anklagade för.

Det var mera så att det var någon som sparkade på min oskyldiga köttbulle. Jag har kontaktat min advokat och när han kommer hem från Kanarieöarna kommer det en stämning till dig. ( Skvaller anm. Oops! Dags att gå under jorden.)

B3. Hur stora är min näsborrar?

Svar : Vet ej.

Micke Tjäder

Hanna och Micke

1. Javisst!

2. Absolut inte, ett jävla påhitt!

3. Fiende, helt klart !

4. Triolio. ( skvaller anm. vackert annorlunda)

5. Pass!

Skvallertanten märkte att Vänstersväng inte är ett så destruktivt band trots att de sjunger om att skjuta skallen av sig!

Dick Lundberg

Hanna och... nej, ducka inte!

1. Ja, för faan med lite trivseldepp.

2. Nej men det underlättar!

3. Vän om ångesten blir till musik och konst.

4. Bengt, Kristian med K för att det är coolt.

5. Krökat som en dåre en hela sommaren.

Så ja, nu syns du igen. Duck var det som dickade. Nej, Dick som duckade menar jag.