- Project Runeberg -  Sarekfjällen /
30

(1922) [MARC] Author: Axel Hamberg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Tältliv och utrustning

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

0.4 kg. ångpreparerade havregryn till gröt
0.5 » gröna ärter
1.0 » skinka
1.0 » cornedbeef eller konserv. oxlunga
0.5 » ost
0.7 » smör (eller margarin)
0.3 » bränt och malet kaffe
0.1 » the
0.4 » bitsocker
0.1 » strösocker
0.4 » matmandel utan skal
0.2 » russin
0.2 » torkade aprikoser
0.1 » syrliga karameller
0.05 » salt till gröt och ärter samt ev. t. renkött o. fisk
0.4 » chokolad o. cacao
1 burk söt kondenserad mjölk
1 » gåslever
1 » sardiner.

Vikten av denna proviant är ungefär 10 kg., men
härtill kommer emballage för en del sorter. Mjöl, gryn och
ärter böra helst ligga i tygpåsar, kaffe, the och strösocker
helst i bleckburkar. Margarinet kan under en het
sommardag flyta sönder till olja och rinna bort, om det ej är väl
inneslutet i trälåda. Smör kan gärna packas i en
emaljerad burk.

Mycket annat skulle även kunna ifrågasättas och
utbytas mot något av ovanstående såsom korv, rökt oxkött,
torr och salt fårbog, torkade äpplen, kaviar.
Köttkonserver äro oproportionerligt tunga och allt sedan krigstiden
dyra. De i förhållande till vikt och volym effektivaste
näringsmedlen torde vara matmandel, ost, chokolad och
torkat renkött.

Till pannkakssmeten får mjölk och ägg i allmänhet
undvaras och dess ingredienser bli sålunda vanligen
endast mjöl och vatten. Smeten röres tjock för att undvika
klimpar och tunnas sedan. Pannan bör vara het, när
smeten ihälles, annars fastnar den. För att få pannkakan
god måste tillräckligt smör användas. Gröten kokas även
utan mjölk; till mannagrynsgröt, som är den lättaste att
koka av alla, bör russin och litet socker sättas. Gröt
ätes med outspädd söt kondenserad mjölk, utbredd över
ytan såsom honung på bröd. En burk kondenserad mjölk
kan svårligen medföras öppnad till annan tältplats, men
innehållet kan, om det utspädes med hälften vatten,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 19:01:12 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sarek/0042.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free