Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Bränvinsbränning ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
*Bränvinsbränning. Numera kokar man potates och majs
vanligen med ånga vid flere atmosferers tryck för
att frigöra stärkelsen ur dess celler, för hvilket
ändamål med fördel nyttjas den efter sin uppfinnare
så kallade Henzekokaren, en kon af jernplåt med
spetsen nedåt. Genom påsläppt ånga stegras trycket
till 3 atmosferer. Vid normal potates afslutas
hela operationen på 70–75 minuter. Majs och annan
säd kokas i Henzes apparat bäst i hela korn. Men
under det att potatesen ångkokas utan tillsats af
vatten, plägar man till 100 kg. majs sätta 130–200
liter vatten; majsen håller nämligen endast 14
proc. fuktighet, potatesen deremot 74 proc. Vid majs
fortsättes kokningen längre än vid potates, och
äfven här stegras trycket till 3 atmosferer. Till
majskokning åtgå inalles 2 1/2 timmar. Efter
tillräcklig kokning utblåses under starkt tryck
massan genom en skarpkantig öppning i kokarens botten
och förvandlas samtidigt till ett fint mos. Detta
pressas direkt in i förmäskaren, der det dels
ytterligare finmales, dels blandas med grönmalt till
försockring. Detta verkställes vanligen medelst en
inrättning, som antingen liknar de vid pappersbruken
använda s. k. holländarna (Ellenbergers system)
eller har formen af en helt liten centrifugalqvarn
(Lwowskis apparat). Fördelen med de nyare apparaterna
ligger såväl i tidsbesparingen som i stärkelsens
bättre tillgodogörande. Man antager, att de nyare
högtrycksapparaterna vid potates gifva 3 à 4 proc.,
vid majs 2 à 3 proc. större utbyte än det gamla
förfaringssättet. I fråga om den till mäskens
förjäsning använda jästen har man äfven inom
bränvinsindustrien börjat uppmärksamma renodlad jäst
af passande ras. Detta medför ett större utbyte
af alkohol ur stärkelsen, enär olika jästraser
hafva olika förmåga att i kampen för tillvaron
hålla smörsyrebakterien och andra skadliga ferment
tillbaka. Den vunna alkoholen blir under sådana
förhållanden också renare från finkelolja, hvilken
anses härröra från främmande ferment.
Hvad de olika råmaterialen för bränvinsbränning angår,
kan man antaga, att 1 hektar jord under normala
förhållanden lemnar följande vigt i kilogram:
hvete | 1,400–2,000, | hvaraf | stärkelse | 980–1,500 |
råg | 960–1,920 | » | » | 624–1,248 |
korn | 1,360–1,900 | » | » | 800–1,140 |
majs | 2,400–4,000 | » | » | 1,600–2,800 |
potates | 14,000–20,000 | » | » | 2,800–4,000 |
hvitbetor | 28,000–40,000 | » | » | 3,080–4,400 |
för | hvete | till | minst | 49,000 | literprocent |
» | råg | » | » | 31,200 | » |
» | korn | » | » | 40,000 | » |
» | majs | » | » | 84,000 | » |
» | potates | » | » | 140,000 | » |
» | hvitbetor | » | » | 154,000 | » |
1876/77 | funnos | 410 | bränner. | med | en | tillv. | af | 51,280,115 | l. |
1880/81 | » | 300 | » | » | » | » | » | 47,475,694 | » |
1885/86 | » | 197 | » | » | » | » | » | 40,168,877 | » |
1890/91 | » | 143 | » | » | » | » | » | 31,355,372 | » |
1891/92 | » | 142 | » | » | » | » | » | 31,940,235 | » |
1892/93 | » | 142 | » | » | » | » | » | 31,058,528 | » |
1893/94 | » | 137 | » | » | » | » | » | 36,178,918 | » |
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>