Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 56 (111000), 3 augusti 1999.

Sammanställt av: Anders Karlsson <pugo@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se
Lystringarkivet: http://www.lysator.liu.se/lystring/arkiv/


Innehåll:


Inbjudan till RydNets gravöl

Onsdagen den 1:a september är det dags att ge RydNet en värdig avslutning med en sittning på Ryds Herrgård. Trubaduren Ingemar Ragnemalm kommer att underhålla oss med sång och musik, och en ceremoniell kabelklippning kommer att genomföras. Vi börjar 18:30 med en fördrink.

Meny:Mozzarellasallad
Lamm á la Grèce
Drottningpaj

Till maten dricker vi både alkoholfritt och alkoholhaltigt, allt efter tycke och smak.

Det kommer att finnas möjlighet till att få allergi- eller vegetariananpassade alternativ för maten. Självklart måste du förvarna om vilken typ av mat och dryck du vill ha på sittningen i samband med din anmälan.

Detta kommer att kosta 100:- för de som är eller har varit RydNet-anslutna. Vill du ta med dig någon på festen betalar han eller hon 200 kr.

Anmälan görs till rydnet@lysator.liu.se och betalning sker till postgiro 31415-3. Anmälan och betalning ska ske senast måndagen den 16:e augusti.

(av Rolf Wilteus BASH20131001 <rolwi@lysator.liu.se>)


Inkoppling av medhavd dator

För dig som önskar koppla in din medhavda någorlunda bärbara dator på Lysators nät finns nu en fungerande möjlighet till att göra det.

Detta i form av en maskerande SS IPX som kör S/Linux, en hub och lite koaxialkabel. Denna utrustning finns i gamla datorhallen i Q, lämpligt placerad vid ett tomt bord där man kan ställa sin dator.

Inkopplingen är enkel. Koppla in din dator i hubben eller med en koaxialkabel om du har ett sådant nätverkskort. Be sedan din dator att fråga efter ett ipnummer med dhcp eller bootp, så kommer maskeringsdatorn att ge din dator all information den behöver för att köra igång. Om din dator inte vet vad bootp/dhcp är, läs instruktionerna som finns vid maskeringsburken.

Observera att det av säkerhetsskäl är absolut förbjudet att koppla in din dator på lysators yttre nät, dvs i vilken hub som helst i Q. Om detta ändå görs äventyras lysators nätanslutning, och det är ingenting som någon av oss vill.

Mer information finns på följande URL: http://www.lysator.liu.se/local/datorhandbok/tankpunkt.html

(av Erik Forsberg ZSH20140801 <forsberg@lysator.liu.se>)


Seti@home på Lysators maskiner (eller inte!)

Det har inkommit klagomål till Lysators rötter om att det körs seti@home på Lysators maskiner. Seti@home är visserligen skoj, men det tar tyvärr relativt mycket minne och processorkraft. Då detta drabbar andra Lysiter så ber vi er som brukar roa er med att dra igång seti@home på samtliga maskiner att sluta upp med detta!

(av Anders Karlsson <pugo@lysator.liu.se>)


Rättelse

I förra numret av Lystring smög det sig in ett litet fel i listan över nya maskiner. De trettio Sparc 10 som Lysator fått är givetvis donerade av Sun. De har heller inte stått på IDA, utan på ISY.

(av Anders Karlsson <pugo@lysator.liu.se>)