Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 53, 23 April 1999.

Sammanställt av: Anders Karlsson <pugo@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se
Lystringarkivet: http://www.lysator.liu.se/lystring/arkiv/


Innehåll:


Upplysning under resten av våren

27/4: IPsec (Thomas Bellman)
IPSec är en samling standarder för hur man inför kryptering och autenticering på IP-nivå. Lär dig hur IPsec hänger ihop på kvällens UppLYSning.

Efter UppLYSningen bjuder Signum Support på *fika*.

11/5: Digitala fingeravtryck (Tina Lindkvist, ISY)
Olaglig kopiering är ett stort problem för datorindustrin, musikindustrin, filmindustrin med flera. Ett alternativ till att försöka förhindra all kopiering är att göra informationen spårbar, så att man kan se vilket original som kopierats. Digitala fingeravtryck går ut på att märka digitala dokument så att de kan spåras på detta sätt.

18/5: Patentering av programvara (Ingemar Fransson, Ericsson Utveckling AB)
Mer information kommer.


27/4: IPsec
Med Thomas Bellman

På dagens Internet finns det gott om illvilliga personer som inget hellre vill än att kunna avlyssna din trafik, och på så sätt få reda på dina lösenord, kreditkortsnummer och kärleksbrev till chefens fru. För att skydda sig mot detta vill man kryptera all information man skickar.

IPsec är den blivande standarden för krypterad och autenticerad IP. Det är en samling protokoll som gör att man kan vara säker på att varje IP-paket man skickar är skyddat mot avlyssning och modifiering, och att man kan vara säker på att varje IP-paket man tar emot är skickat av den det utger sig för att vara från.

Föreläsningen kommer att ge en översikt över IPsec-protokollen och en viss introduktion till FreeS/WAN, som är en implementationen av IPsec för Linux.

Förkunskaper: Hyfsade kunskaper om IP-protokollen. För FreeS/WAN-delen även grundläggande kunskap om systemadministration av Linux.

Thomas Bellman är sedan länge medlem i Lysator. Han jobbar på Signum Support med utveckling av Fuego Firewall.

FIKA! Efter UppLYSningen bjuder Signum Support på fika.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/

Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.

(av Kent Engström <kent@lysator.liu.se>)


CDR-skrivare till Q-huset

Lysator har sedan en kort tid tillbaka en CDR-skrivare. Den är kopplad till PC:n nora (som kör Linux). Med den kan du bränna CD-ROM-skivor och vanliga ljud-CD.

Mer information finner du på http://www.lysator.liu.se/local/datorhandbok/cdr-skrivare.html

Ett speciellt tack till Projekt Runeberg som lånar ut sin PC och Idonex AB som skänkt ett SCSI-kort.

(av Mattias Rönnblom <hofors@lysator.liu.se>)