Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 41, 12 januari 1998.
Sammanställt av: David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se
Lystringarkivet: http://www.lysator.liu.se/lystring

Innehåll:


Viktig info om WWW

I dagarna kommer vi att uppgradera vår WWW-server från Roxen 1.1 till Roxen 1.2. Detta kommer inte innebära några dramatiska förändringar, men det finns en sak som kan ställa till lite bekymmer. De som använder pike-script behöver se över dem så att de fungerar med den nya version (0.5) av Pike som används i Roxen 1.2.

Tills vidare kör den nya servern parallellt med den gamla. Den gamla forsätter som vanligt, och den nya kan man komma åt på http://www.lysator.liu.se:8080/. Testa gärna att era sidor fungerar, oavsett om ni använder pike-script eller inte.

Den nya servern kommer att tas i skarp drift tidigast söndag den 18 januari.

Läs mer på följande adresser:

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


Nya Vindbrygga

Flytten av vindbrygga och skey från Lysistrate till Sparky är nu genomförd. Ännu har vi inte hört något om eventuella problem, så det verkar som om flytten gått problemfritt. I samband med detta så har även lysistrate tagits ur drift.

(av )


Lysators Nya servrar Sara och Sally

Som vi berättade i förra lystring så har lysator fått två nya Sun 4/600 av NADA. Nu har vi även genom ett byte med Chalmers Datorförening fått fram CPU:er till dessa. Så nu har vi två nya fina servrar igång. Sara och Sally. De har vardera en 40-CPU samt 128MB ram. Sara och Sally torde vara ca 3ggr snabbare än motsvarande tin*

(av )


Ctrl-C in i Foo

Ctrl-C har nu flyttat sina servrar från datorhallen i Q till ett hörn av Lysators datorhall i Foo.

Detta har lett till att vi har kunnat omorgansiera i Q då datorhallen har städats ur. (Tack ni som hjälpte till!!!) Bl.a. Så har all aktiv nätverksutrustning flyttats in i det lilla rummet mellan Ctrl-C:s pul och Lysators. Dessutom har nätet delvis dragits om och snyggats upp. Nu återstår att inreda den forna datorhallen till Pul eller annat lämpligt.

(av )


RIP VAX

Då vi behövde lite plats i Foo till Ctrl-C så passade vi på att ge bort våra trogna VAX:ar till Ctrl-C. Så den VAX som en gång hette prostetnic heter numera angela och servar Ctrl-C med news, mail och webserveri. Detta medför tyvärr att lysator har blivit en arkitektur fattigare.

(av )


Vårens UppLYSning

UppLYSning är namnet på Lysators föredragsserie som började under hösten 1995 och som sedan dess presenterat en stor mängd intressanta föredrag. UppLYSningarna är öppna för alla intresserade. En del föredrag vänder sig till dig som är nybörjare inom området, medan andra vänder sig dig som redan kan en del.

UppLYSning sker klockan 18-20 på onsdagar i IDA:s seminarierum Estraden, som ligger på andra våningen i E-huset. Akademisk kvart gäller.

De tre föredrag under våren som hittills spikats presenteras i förra Lystring, men nedan kommer en snabbrepris. Se http://www.lysator.liu.se/upplysning/ för aktuell information.

(av Kent Engström <kent@lysator.liu.se>)