Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 28, 19 januari 1997.
Sammanställt av: Jens Larsson <jens@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se
Lystringarkivet: http://www.lysator.liu.se/lystring

Innehåll:


Lysators WWW-server har uppgraderats

Sedan trettondagen kör Lysators WWW-server på Hanna Roxen 1.1. Denna version verkar vara rätt stabil, och har en hel del nya finesser jämfört med den förra. För dina befintliga sidor ska det inte innebära några bekymmer, och om du vill läsa lite mer om Roxen kan du titta på

<URL:http://www.roxen.com/>

Dessutom har monteringen av användarfilsystemen på hanna gjorts om så att det förhoppningsvis ska gå mycket snabbare, utan de frysningar som kunnat iakttas den senaste tiden.

Diskussioner om Lysators WWW-server förs i mötet "Infosystem (@) Lysator (Gopher, Wais, WWW) administration" i LysKOM.

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>,WWW-ansvarig)


UppLYSning - Lysators föredragsserie

UppLYSning sker klockan 18-20 på onsdagar i IDA:s seminarierum Estraden, som ligger på andra våningen i E-huset. Akademisk kvart gäller.

Se <URL: http://www.lysator.liu.se/upplysning/> för mer information.

Program för början av vårterminen 1997:

22/1: Genetiska algoritmer (Joakim Björklund <joakim@lysator.liu.se>)
Kan datavetenskapen lära sig något av genetiken? Kan våra program utvecklas på egen hand? Lär dig mer på denna UppLYSning!
29/1: Filosofin Forth (Mikael Cardell <mc@lysator.liu.se>)
Forth är ett programspråk, ett operativsystem och en modell av en ideal dator. Kom och lär dig mer om denna miljö!
5/2: Introduktion till Unix-säkerhet (Peter Eriksson <pen@lysator.liu.se>)
Är du ansluten till RydNet eller SUBnet och kör Linux? Har du någon annan Unixdator på ett öppet nätverk? Då bör du kunna lite grundläggande saker om säkerhet och Unix. En del kan du lära dig på kvällens UppLYSning.
12/2: SUNET (Mats S Andersson <msa@nsc.liu.se>)
SUNET är den organisation som förser Sveriges högskolor med flera med Internetanslutning. Kom och hör mer om SUNET:s historia, nuläge och framtid!

(av Kent Engström <kent@lysator.liu.se>)


Projekt Runeberg söker redaktör

Projekt Runeberg söker en redaktör för vårterminen 1997 (det är nu). Några personer är redan tillfrågade, men eftersom de även har annat att göra, ställer jag nu frågan öppet.

Redaktören är projektanställd för en termin i taget och avlönad på kvartstid. Detta kan med fördel kombineras med studier. En arbetsplats finns på biblioteket i D-huset. Det mesta av arbetet kan utföras från valfri plats över nätet, men redaktören måste nog ändå finnas i Linköping.

Redaktörens huvudsakliga uppgifter är att besvara e-post och samordna insatserna från Projekt Runebergs frivilliga medhjälpare i hela världen. Vana och vilja att kommunicera skriftligt och muntligt på svenska och engelska är en grundförutsättning. Vana vid UNIX, Emacs, LysKOM och Lysators datorer är nästan en förutsättning, men den kan uppvägas av kunskaper inom litteraturhistoria och bibliotekskunskap.

Redaktören har hjälp av Projekt Runebergs frivilliga redaktionsgrupp. I den ingår jag, som är projektledare, de tidigare redaktörerna Lisa Hallingström (våren 1996) och Karl-Johan Karlsson (hösten 1996), samt ytterligare några intresserade personer.

Projekt Runeberg publicerar nordisk litteratur på Internet sedan 1992. Det är ett Lysator-projekt, som fått mycket positiv publicitet. För 1996 och 1997 har Projekt Runeberg fått medel av IT-rådet vid Linköpings Universitet för att avlöna en redaktör. Anställningsformen är i princip den samma som för driften av Island och Knutpunkten.

(av Lars Aronsson <aronsson@lysator.liu.se>)


Nya maskiner

Lysator har sedan det senaste utskicket av Lystring begåvats med två nya häftiga datorer:

Hurwitz (Hewlett-Packard 715/50)
En HP-arbetsstation med 48 MB RAM och en 20"-färgskärm. Det är en pigg liten krabat, ungefär som en Sparc 10/41 (IDA-Sparc), och passar bra som arbetsstation om man sitter i Q. Maskinen är donerad av HP i Stockholm.

Burnside (Sequent Symmetry)
Burnside är en Sequent Symmetry S81 med 26 (ja 26!) stycken 16MHz i386-CPU:er (plus en 387 matteprofessor per 386:a), 48MB RAM och ca 1GB disk. Det är en senare släkting till Maxwell, Lysators gamla hederliga Sequent Balance 8000. Datorn kör Dynix 3.1.1, vilket är en BSD UNIX-variant. Än så länge finns inte så många programvaror installerade, men fler installeras varje dag. Maskinen är donerad av SICS i Stockholm.

(av Jens Larsson <jens@lysator.liu.se>
Peter Eriksson <pen@lysator.liu.se>)


Playboy

På förekommen anledning så måste vi tyvärr än en gång påpeka att det inte är acceptabelt att lägga upp illegalt kopierade bilder (till exempel inscannade saker från tidningen Playboy) på hemsidor och liknande, då det är copyright-skyddat material.

Medlemmar som gör sådant riskerar inte bara att bli av med sitt konto utan gör att Lysator får dåligt rykte och riskerar att få problem med de som äger rättigheterna till bilderna.

Ja, Lysator fick ett elakt brev från Playboys advokater för ett kort tag sedan - det vill vi inte se igen! Det finns betydligt roligare saker att göra än att bråka med amerikanska advokatfirmor.

(av Peter Eriksson <pen@lysator.liu.se>)


Q++

Det blev inget av planerna att bygga om idrottshallen i Vallfarten till nya lokaler för Lysator och de andra Q-husföreningarna. LSIF motsatte sig det hela kraftigt vilket får till följd att Q-huset står kvar ett par år till, tills dess att en annan lösning kan hittas (eller golvet ramlar ur).

(av Peter Eriksson <pen@lysator.liu.se>)